Helyi közélet

2021.11.24. 18:18

Megoldást találtak az ellátatlan közművelődési feladatra

34 település bevonásával valósította meg megyénkben egy év alatt a Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Programját a Nemzeti Művelődési Intézet. Közművelődési szakembereket képeztek és az önkormányzatokat is segítették.

Kiss Anna

Közép- és felsőfokon képeztek közművelődési szakembereket a megyében. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Egy éven keresztül Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Programot valósított meg megyénkben a Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád-Csanád Megyei Igazgatósága. Ez idő alatt 22 településen találtak megoldást a korábban ellátatlan közművelődési feladatra, továbbá 34 településre terjesztették ki a programot és 47 együttműködést kötöttek önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, a két megyei agórával és az SZTE JGYPK Művelődéstudományi Intézetével – ez derült ki az igazgatóság szerdai megtartott programzáró rendezvényén.

Az eseményen Mihálffy Béla önkormányzati képviselő méltatta a program sikerességét. Hangsúlyozta, az intézet programjának köszönhetően a településeken sikerült megtalálni a megfelelő embert a közösségi élet felpezsdítésére. Kiemelte, ennek most különösen nagy jelentősége van, létfontosságú Magyarországon újra megtalálni a kultúra közösségépítő és életminőség javító szerepét, mert egy nép a hite és a kultúrája nélkül megszűnik létezni.

Közép- és felsőfokon képeztek közművelődési szakembereket a megyében. Fotó: Karnok Csaba

Megjegyezte, a kulturális szféra szereplői példaértékűen vették és veszik ki a részüket az ország újraindításában az általuk szervezett személyes és online programokon keresztül, melyekkel nagy mértékben hozzájárultak a szegediek és a megyében élők lelki egyensúlyának megteremtéséhez is.

Közölte, ezt az eredményes kulturális feladatellátást segíti elő a januártól életbe lépő 20 százalékos béremelés is a kulturális szférában.

A Szent-Györgyi Albert Agórában megrendezett programon Dohorné Kostyál Zsuzsanna, az intézet megyei igazgatója arról beszélt, hogy nem ez az első olyan eset, amikor programmal segítik az önkormányzatokat a közművelődés területén végzett tevékenységekben. Az elmúlt években 1363 embert foglalkoztatott a megyei igazgatóság – tette hozzá.

Megváltozott a közművelődési törvény, így az önkormányzatoknak még komolyabban kell venni a feladatot és pótolni kell a szakemberhiányt. A programjaikkal éppen ezeknek a feladatoknak a szakszerű ellátását segítik, ennek pedig legfontosabb eleme az elmúlt egy évben megvalósított felső- és középfokú szakképzés volt – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában