Hódmezővásárhely

2021.11.01. 13:19

Mutassuk mög, mennyire tudunk még mindig ö-zni

Január közepéig várja a vásárhelyi nyelvjárásban írt vagy elmondott műveket a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület. A pályázatot idén Földesi Ferenc emlékére írták ki.

Munkatársunktól

Tizedik alkalommal hirdet pályázatot a vásárhelyi Wass Albert Irodalompártoló Egyesület, ezúttal is ö-ző nyelvjárásba írt vagy elmondott műveket várnak egészen január közepéig. Részben a korábbi gyűjtésekből született meg öt évvel ezelőtt az Írások vásárhelyi nyelvön című, valamint a 2020-as Ízös szavak – őzős történetök kötet. De az írásos kiadványok mellett hanganyagokat is megjelentettek: a Vásárhelyi beszédös lemezt, az Újabb hangok a Hód-tava partyárul című albumot, majd a Még szöbb történetök Vásárhelyrül elnevezésűt. Utóbbit a II. Őz-Ősök találkozóján mutatták be 2019 júniusában.

Most ismét pályázatot hirdetnek, stílusosan arra kérve mindenkit: mutassuk mög, mennyire tudunk még ö-zni. Élő vásárhelyi nyelvjárású hang- vagy képanyagok gyűjtésire, vagy létrehozására biztatnak, hiszen mindönkinek van olyan ismerőse, aki még szépen beszéli vásárhelyi anyanyelvünket. Űket löhetne beszélgetésre bírni, oszt fölvönni hangrögzítőre.

De szívesen fogadnak régi családi hanganyagokat, elmondott történetet, visszaemlékezést, természetesen mindezt vásárhelyi nyelvjárásban, bármilyen témában. Kérik feltüntetni a felvételen szereplők nevét, születési évét, a riport elnevezését, a készítés pontos dátumát, a beadó nevét, címét, valamint telefonszámát.

Ahogy a kiírásban fogalmaznak:

az anyagot valamilyen adathordozón a könyvtárba köllene behozni, pendrive-on vagy lemezön, esetleg elektronikus levélhön csatolva is el löhet kűdeni.

Egészen január 17-ig várják a beadványokat a vásárhelyi Németh László Városi Könyvtár, Wass Albert Irodalompártoló Egyesület nevére, a 6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 44. címre. A pályázattal kapcsolatos kérdéseket a wass­[email protected] elektronikus levelezési címen várják, de a 06 30/6837-407-es telefonszámon is fogadják az érdeklődők hívását.

Az eredményhirdetésön a legsikerültebb anyagokba belehallgatnak. A fölvételek mögörzésirül, közkinccsé tételirül jóváhagyás esetin gondoskodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában