Hódmezővásárhely, Szeged

2021.11.29. 06:30

Rengeteg ember próbálta ki a tramtraint hétfő hajnalban – Fotók, Videók

Elindult a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tramtrain, az első utasokat szállító, menetrend szerinti szerelvény hétfőn fél négykor gördült ki a vásárhelyi nagyállomásról.

Kovács Erika/délmagyar.hu

Hódmezővásárhely – 2021.11.29. Indult a menetrend szerinti tram-train villamosjárat a szegedi vasútállomásra. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Annyian szálltak fel hétfőn kora hajnalban Hódmezővásárhelyen, a nagyállomáson a 3 óra 31 perckor induló tramtrainre, hogy egy gombostűt sem lehetett ejteni az utasok közé. Mindannyian részese kívántak lenni a Hódmezővásárhely életében történelminek számító eseménynek. Ha a vasútvillamosnak tujája lett volna, még azon is utaztak volna. Nagyjából félszázan fel sem fértek az első járatra.

– Hétfő reggel felkeltem és hajnali 3-kor egy minisztert találtam a házunk bejáratánál

– mondta Lázár János országgyűlési képviselő, a tramtrain beruházás kormánybiztosa az első járat indulása előtti sajtótájékoztatón.

A fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország legyen az egyik legjobb hely Közép-Európában, jó legyen vidéken élni – hangsúlyozta a politikus.

A tramtrainnel a két város központja 35 perc távolságra kerül egymástól

- közölte a kormánybiztos, valamint kiemelte, hogy áprilisig ingyen közlekedhetnek vele az emberek.

A képviselő mellett Palkovics László, Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója, és Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár is felszállt a tramtrainre. Sok más utashoz hasonlóan már nekik sem jutott ülőhely.

A leginnovatívabb fejlesztés

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a helyszínen újságíróknak azt mondta, a tramtrain kialakítása Magyarország leginnovatívabb vasútfejlesztése, olyan közlekedési eszköz, melyre az utasok a lakásukhoz legközelebbi megállóban felszállva eljuthatnak egy másik város központjába.

A következő vasútvillamost két hasonló helyzetben lévő város, Debrecen és Nagyvárad között hoznák létre. A fejlesztésnek a közlekedési mellett nemzetpolitikai vetülete is van, hiszen a határ két oldalán élő magyarokat kötné össze – hangsúlyozta a politikus.

– Érdemes volt hajnalban felkelni. Próbálgattuk, hogy milyen nevet is adjunk neki, de hiába szerettük volna, hogy magyar neve legyen, a tramtrainnél nem tudtunk jobbat találni. Ez egy olyan tömegközlekedési eszköz, amire az ember a lakásához legközelebbi megállóban felszáll és elmegy egy másik városba, és szintén a városközpontban száll le – mondta Palkovics László.

Az utasok hangos tapssal köszöntötték az indulást, majd később a szegedi nagyállomásra való érkezést is. A jármű csendes, nem zakatol, az utazás egészen más, mint vonattal. Egyik utastársunk viccesen meg is jegyezte, lehet, hogy nem is megyünk, hanem állunk és a megállókban csak díszletet mozgatnak, hogy azt higgyük, haladunk.

– Örülünk a hatalmas érdeklődésnek

– mondta lapunknak utazás közben Homolya Róbert. A tramtrain lesz a legbiztonságosabb és legversenyképesebb eljutási mód a két város között. Reméljük, az utazók ugyanúgy szeretik majd a jövőben is, mint ahogy most tapasztaljuk. Új pálya épült, újak a járművek is. A tapasztalat szerint ha valahol új járműveket helyezünk üzembe, akkor már ettől 10-15 százalékkal növekszik az utasszám – emelte ki Homolya Róbert.

 

A tramtrainről

A Stadler által gyártott szerelvények már hibátlanul megtettek 50 ezer kilométert a villamos és vasúti pályákon. December 31-ig a beüzemelési szakasz zajlik majd. A végleges menetrendet március közepére alakítják ki, ehhez várják az utasok véleményét. A tramtraint április közepéig ingyenesen használhatják az utazók – mondta a képviselő.

A tramtrain Szegeden az 1-es villamos vonalán közlekedik Szeged pályaudvartól Szeged-Rókus vasútállomásig, majd a 135-ös számú Szeged-Békéscsaba vasútvonalon halad tovább Hódmezővásárhelyre. A hódmezővásárhelyi Népkert állomásnál letér a nagyvasúti vonalról, és villamosüzemre váltva a városon keresztül közlekedik Hódmezővásárhely nagyállomásig.

A tramtrain vonalán közel négy kilométeres egyvágányú villamospálya épült Hódmezővásárhelyen összesen öt váltóval és hat megállóval, a kapcsolódó felsővezeték-hálózattal. A városi szakaszon három megálló kétvágányú, ahol az ellenkező irányba közlekedő szerelvények találkozni tudnak.

A tramtrain vonalán a Stadler által gyártott dízel-villamos hibrid CityLink járművek közlekednek. A járműipari cég 2017-ben nyert közbeszerzést nyolc szerelvény gyártására, majd a MÁV-Start 2020 júniusában hívta le a további négy járműre szóló opciót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában