Nem tudjuk, civilek szedték-e össze az Alsóvároson felhalmozott hulladékot

2021.11.23. 14:00

Sokzsáknyi szemét hever az út mentén

Nagy kupac sittet, zsákokat láttunk a töltésre vezető út mentén felhalmozva Alsóvároson, a régi MÁV-víztorony közelében: nem tudjuk, civilek gyűjtötték-e össze, vagy szemetelők hagyták ott. Az illegális hulladéklerakók felszámolására tavaly 60 millió forintot költött a környezetgazdálkodás.

Farkas Judit

Te szedd feliratú zsákok és építési hulladék hever a töltésre vezető út mentén.

Fotó: Farkas Judit

A szegedi Tiszai pályaudvar és környéke régóta célpontjuk az illegális hulladéklerakóknak. Korábban írtunk arról is, hogy a pályaudvarra is behordják a szemetet – amikor legutóbb arra jártunk, nem találtunk kupacokat. Szombat délután viszont a töltésről lefelé sétálva – nem messze a régi, rozsdás MÁV-víztoronytól – nagy halom sittet és Te szedd feliratú, teli zsákokat láttunk az út mellé halmozva.

Civilek vagy szemetelők?

A Te szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért mozgalom keretében idén is tartottak szemétszedést országszerte október 18. és 24. között. Mivel a vasúti sínek és a töltés közti erdős részen is sűrűn raknak le szemetet, nem tudjuk, abból gyűjtöttek-e össze, és rakták jól látható helyre, hogy elszállítsák, vagy valaki szintet lépett, és ezekben a zsákokban hagyta ott a feleslegét. Reméljük, nem az utóbbi történt, előbbi esetben viszont egy hónapja ott pihen az összeszedett hulladék.

Elszállítják

Az elmúlt időszakban egyébként egyre nagyobb Szegeden a civil összefogás szemétszedés terén.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., mint augusztus 28-ai cikkünkben megírtuk, partner ebben: amennyiben egyeztetnek velük a szemétszedők, térítésmentesen elszállítják a civilek által összegyűjtött hulladékot.

Jeleztük a problémát a környezetgazdálkodásnak, és ígéretet kaptunk, hogy ezúttal is intézkednek a szemét elszállításáról.

A szegedi illegális hulladéklerakókkal foglalkozó augusztus végi cikkben arra voltunk kíváncsiak, vajon a Covid okozta helyzet, a lezárások változtattak-e a lakosság szemetelő kedvén. Kiderült, nem tapasztaltak változást a lerakott hulladék mennyiségében.

60 milliót költöttek

Sok olyan terület van, ahol hiába számolják fel az illegális lerakót, mert akár napokon belül újratermelődik a szemét. 100-150 ilyen problémás részt ismernek Szeged-szerte a környezetgazdálkodás munkatársai. 2020-ban 60 millió forintot voltak kénytelenek fordítani az illegális hulladéklerakók felszámolására. Idén sem várható ennél kisebb összeg. Mint megírtuk, igyekeznek megnehezíteni a titokban lerakók dolgát: már kamera által felvett rendszám alapján is meg tudják keresni azt az autót, amellyel a hulladékot szállították. Továbbra is átnézik a szemetet, szinte minden halomnál találnak árulkodó csekket, számlalevelet, borítékot, mindemellett tavaly óta már a rendőrségen vonják felelősségre az elkövetőket, akiknek a nyomá­ra bukkannak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában