Az apostoli nuncius megerősítette a kispapokat hivatásukban és együttműködésükben

2021.11.18. 11:30

Szegeden járt Michael August Blume

Két napot töltött a szegedi Szent Gellért Szemináriumban Magyarország apostoli nunciu­sa. Michael August Blume a Ferenc pápa által meghirdetett szinódus részeként tett látogatást a megyeszékhelyen. A papnövendékek számára gondolatébresztő volt a nunciussal folytatott beszélgetés.

Kiss anna

Forrás: Szent Gellért Szeminárium

A szegedi Szent Gellért Szemináriumba látogatott Michael August Blume, Magyarország pápai nunciusa, aki két napot töltött az intézményben – számolt be lapunknak Aleksza János ötödéves papnövendék. Hozzátette, az amerikai ka­to­likus pap november 11. és 12. közötti látogatása része a Fe­renc pápa által meghirdetett szinódusnak, amelynek témája az „Egy szinodális egyházért: közösség, részvétel és küldetés”. Emellett a Szegedre történő utazásának célja volt, hogy megerősítse a papságra készülő fiatalokat hivatásukban.

– A nuncius atya szentmisét mutatott be közösségünknek, és a zsolozsmát is közösen imádkoztuk el. Az imádság mellett az étkezések is mind közösek voltak. Itt-tartózkodása alatt beszélt a szinodális folyamat értelmezéséről és megéléséről, valamint arról, hogy ő hogyan látja ezt az utat. Ami engem megragadott és elgondolkoztatott, az az volt, hogy a kiindulási pont a szinodális úthoz az önismeret. Meg kell ismernem magamat és helyemet az egyházban, különösen az adott közösség életében – részletezte a fiatal.

Michael August Blume a szemináriumban hangsúlyozta, elengedhetetlennek tartja, hogy a napi lelkiismeret-vizsgálat so­­rán feltegyük magunknak a kérdést, hogy mennyire voltunk aznap szinodálisak, vagyis együtt­működők másokkal.

– Azonban ő nemcsak azért keresett fel minket, hogy elő­adást tartson, hanem kíváncsi volt hivatásunk történetére és a mi egyházképünkre is. Nem utolsósorban pedig kérdéseket is tehettünk fel, amelyekre nagy örömmel válaszolt. Jelenlétével és gondolataival sikerült megerősítenie minket, és új szempontokkal gazdagította az egyházról kialakult szemléletünket – tette hozzá Aleksza János.

Fotó: Szent Gellért Szeminárium

Mint ismert, Ferenc pápa 2018. július 4-én nevezte ki Michael August Blume alessanói címzetes érseket Magyarország új apostoli nunciusává. Ekkor kapta feladatául, hogy a római pápa személyét képviselje hazánkban, erősítse az Apostoli Szentszék és az állam hatóságai, valamint a helyi egyház és a Szentszék közti kapcsolatokat, és tárgyaljon az egyház és az állam közti viszonnyal kapcsolatos kérdésekről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában