Ne válaszoljon a csalók üzeneteire!

2021.11.08. 17:01

Szja-visszatérítéses adathalászatra figyelmeztet a NAV

Az adóhivatal sem e-mailben, sem telefonon, sem SMS-ben nem kér adatokat a témában, és arra figyelmeztették a lakosságot, hogy az ilyen üzenetekre senki ne válaszoljon.

Munkatársunktól

Forrás: Illusztráció

Fotó: Pixabay

– Újra felbukkantak a csaló e-mailek, amelyekben adathalászok ezúttal az szja-visszatérítésre hivatkozva próbálják kicsalni a címzettek bizalmas adatait a NAV nevében

– hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében. Leszögezték: az adóhivatal sem e-mailben, sem telefonon, sem SMS-ben nem kér adatokat a témában, és arra figyelmeztették a lakosságot, hogy az ilyen üzenetekre senki ne válaszoljon.

Az szja-visszatérítéshez szükséges adatokat – bankszámlaszám vagy postai cím – kizárólag a VISSZADO nevű nyilatkozatban várják, ehhez a nav.gov.hu Szja-visszatérítés felületét kell használni. Az online kitöltés KAÜ-azonosításhoz – ügyfélkapu, e-személyi vagy részleges kódú telefonos azonosítás – kötött. Hangsúlyozták, hogy az Általános Nyomtatványkitöltővel készített vagy a papíralapú változatban sem kell semmilyen bizalmas kódot megadni.

Adó-visszatérítést az kaphat, aki családi kedvezményre jogosult, összevont adóalapba tartozó vagy ekho szerint adózó jövedelmet szerzett vagy bejelentett kisadózó.

A visszafizetés felső határa a 2020. december havi adatok alapján számolt éves átlagbér adótartalma, azaz 15 százaléka. Az szja és az ekho szerint adózó szülőknek külön-külön, legfeljebb 809 ezer forintot térít vissza az állam, a katás vállalkozók tételes adójuk egynegyedét kaphatják vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában