Táborhelyre gyűjt a Fatima Ház

2021.11.11. 19:28

Felejthetetlen élményeket adnának a mélyszegénységben élő gyerekeknek

Több mint tízéves működése során először nyílt komoly lehetősége a szegedi Fatima Ház Alapítvány közösségének, hogy Ásotthalom szélén táborhelyet vásárolhassanak. Mélyszegénységben élő gyerekeket szeretnének életre szóló élményekkel gazdagítani nyaranta. Nagyszabású kampányt indítottak, hogy összegyűjtsék a vételárat.

Koós Kata

20211109 Szeged Fatima Alapítvány táborhelyre gyűjt. Képen: Kiss Erzsébet Fatima Ház Alapítvány kuratórium elnöke. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

– Az alapítvány indulása óta nagy álmunk, hogy legyen egy állandó táborhelyünk. Az ásotthalmi terület ideális lenne, és nagyon jó árat kért érte az önkormányzat. 8,7 millió forintot kell kifizetnünk. Tíz épület található az 1,7 hektáros területen, persze azok többsége komoly felújításra szorulna, de kezdetben úgyis sátortábort szerveznénk a birtokon – részletezte lelkesen Kiss Erzsébet, a Fatima Ház Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Több száz gyerek öröme lehet

A gondozásukba tartozó, mélyszegénységben élő családok többsége a kedvezményes költségű táborok szállásdíját sem tudja kifizetni.

– Az étkeztetésre tudunk pályázni, így biztosítani tudnánk a gyerekeknek a napi ötszöri étkezést, de a táborhelyek nagyon drágák, így csak néhány gyereket tudunk nyaranta elvinni a befolyt támogatásokból. Ha lenne saját tá­borhelyünk, egyáltalán nem kellene a családoknak a szállásért fizetniük, így hetente 40-50 gyereket is el tudnánk vinni – részletezte. Hangsúlyozta, ha si­­kerülne megvásárolni a területet, annak kapuit megnyitnák más, hasonló célt szolgáló civil szervezetek előtt is.

Természeti kincsek ölelésében

Az alapítványnak Szegeden és Szentesen van központja. A gyerekek nagy része panellakásokban él, sokan közülük az egész nyarat a lakásban töltik.

– Egy táborban van lehetőségük a mozgásra, az ismerkedésre a természettel. Élményeket kapnak, amelyekre óriási szükségük van, hogy erősödhessen az önbecsülésük, javulhasson az önképük. A mélyszegénységben élő gyerekek többsége ugyanis hajlik rá, hogy elhiggye, hogy ő semmire sem jó. Márpedig ez nem igaz! Élmények kellenek, hogy erőt és motivációt adjanak számukra – mesélte Kiss Erzsébet.

Az ásotthalmi területen fe­­nyőerdő, ritka természeti kincseket rejtő tőzegláp és száraz mocsaras rét is megtalálható. A környéken sok a mókus, a kerítésen kívül fel-felbukkannak őzek, a szomszédban pedig egy elkerített vaddisznó-rezervátum működik.

Adománygyűjtő kampány indult

A szerződéskötéshez az alapítványnak a teljes összeg tíz százalékát be kell fizetnie, majd hatvanhavi részletben kell rendezniük a fennmaradó részt. A napokban nagyszabá­­sú adománygyűjtő kampányt indítottak, amellyel több fórumon és módon igyekeznek megszólítani a gyerekeken se­­gíteni szándékozó támogatókat. Adományboltjukban fáradhatatlanul készítik az eladásra szánt, horgolt gyerekjátékokat, karácsonyi díszeket, táskákat. Akik szeretnének segíteni, de nem esik számukra útba a bolt, számlaszámukra küldhetnek pénzadományt. Tombolaakciót indítottak, ötszáz forintért lehet tombolajegyet vásárolni a Csaba utcai házukban és a Klauzál téri civil központban.

December kö­­zepén tojástartó várat építenek a Reök-palota előtt, amely során szintén ötszáz forintos téglajegyek vásárlásával járulhatnak hozzá a gyűjtéshez a támogatók.

Az alapítvány közösségi oldalán pedig hamarosan jótékonysági aukció indul, amelynek keretében többek között a Pick Szeged játékosai által dedikált kézilabdára, valamint egy Janics Natasa által aláírt trikóra is le­­het majd licitálni. Mindemellett adománygyűjtő dobozokat is kihelyeznek majd Szegeden és Szentesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában