Hódmezővásárhely

2021.12.16. 16:00

Cseri a polgármester méltatlanságának megállapítását kezdeményezte

Márki-Zay Péter polgármester méltatlanságának megállapítását kezdeményezte Cseri Tamás fideszes képviselő a vásárhelyi közgyűlés csütörtöki ülésén.

K.E.

Forrás: Kuklis István

Benkő Zsolt pedig sajnálatát fejezte ki, hogy csak a 65 év feletti, 128 ezer forint alatti nyugdíjjal rendelkezők kaptak karácsony előtt 10 ezer forintot, közülük is csak azok, akik regisztráltak.

Benkő Zsolt, a Fidesz képviselője napirend előtt a nyugdíjasoknak szánt 10 ezer forintos utalvány miatt kért szót.  

A politikus emlékeztetett, ez egy 10 éve elindított kezdeményezés, ami eddig nem szociális célokat szolgált, hanem a város valamennyi nyugdíjas polgárának elismerését. A város a végigdolgozott életet köszönte meg a kezdetben 5, majd 10 ezer forintos utalvánnyal. Idén viszont szomorúan tapasztalták, hogy a több mint 6000 nyugdíjasból csak 2800-an kaptak 10 ezer forintot. Válaszában Márki-Zay Péter polgármester kiemelte, most szociális szempontok alapján segítettek, míg a Fidesz a gazdagokat is támogatta, akik nem szorulnak rá.

A fideszes  Cseri Tamás Márki-Zay Péter polgármester méltatlanságának megállapítását kezdeményezte, ezt írásban is benyújtotta Gyutay Katalinhoz, az ügyrendi és mandátumszámláló bizottság elnökéhez. 

Cseri emlékeztetett, Márki-Zay legalább két olyan jogerős ítélettel rendelkezik, amelyek után nyilvános elégtételt írt számára elő a bíróság, ami, a médiában megjelent információk szerint nem történt meg. 

Forrás: Kuklis István

– Kezdeményezem, hogy a bizottság indítson vizsgálatot, és nyilatkoztassa Márki-Zay Pétert, hogy eleget tett-e az ítéletekben foglaltaknak. Ezt követően tegyék meg a jogszabályban előírt intézkedéseket. Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011-es törvénye szerint méltatlanság miatt a képviselő-testület megszüntetheti annak az önkormányzati képviselőnek, vagy a polgármesternek a megbízatását, aki a vele szemben megindított bírósági eljárást lezáró jogerős bírósági döntés végrehajtását akadályozza, vagy azt neki felróható módon elmulasztja – emelte ki Cseri Tamás.

A képviselő emellett azt is felvetette, hogy az ünnepek után a polgármestert el kellene engedni az országos kampányába.

– Így nem kellene tovább hazudoznia, hogy miként veszi ki a szabadságát. Az nyilvánvaló, hogy annyi szabadsága nincs, mint amennyit a politikai kampánya miatt távol tölt a várostól. Ennél is fontosabb, hogy tartsuk be a törvényeket – tette hozzá Cseri Tamás.

Márki-Zay Péter válaszában azt mondta, a városért sokkal többet dolgozott, mint Lázár János, aki sok éven át volt a polgármestersége mellett frakcióvezető, államtitkár. Cseri Tamás viszontválaszában emlékeztetett, akkor még a törvény lehetőséget adott több tisztség ellátására is, most nem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában