Szeged

2021.12.06. 11:37

Dániában tanulnak a Kossuth diákjai

A dániai Aarhusban tölt négy hetet a Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola négy ápoló szakmát tanuló diákja, az Erasmus Plusz ösztöndíjprogram keretében.

Munkatársunktól

– Szakmai tapasztalatokat szereznek, tehát átfogó képet kapnak a dániai idősotthonok működéséről. Továbbá kulturális látókörüket is szélesítik, és az idegen nyelvet is gyakorolják. Sokan nem jártak még külföldön, ezért számukra ez a lehetőség igazán nagy élményt jelent – mondta Jágerné Majoros Éva, az intézmény angol–olasz szakos oktatója, illetve a diákok kísérőtanára.

A szegedi csapat. Fotó: Jágerné Majoros Éva

– Együtt utaztam ki a lányokkal, de előtte megismertettem őket a fogadó ország kultúrájával, szokásaival, az emberek mentalitásával és a megtekintendő látnivalókkal. Idősotthonban dolgoznak, és az ott megszerzett tapasztalatai­kat itthon tudják hasznosítani – fogalmazott a tanárnő. Hozzátette, hogy a munka mellett kapcsolatokat is építenek a fiatalok, és kórházlátogatásokat, kirándulásokat is szerveznek számukra.

– Ami az egyik legfontosabb, hogy az idősekkel való kommunikációt megtanulják. Dániában más a szemlélet, mint itthon, azaz nem csupán a beteg ápolása áll a középpontban, inkább az egészségmegőrzés az igazán lényeges. Az idősek tiszteletére, az egyénre szabott bánásmódra helyezik leginkább kint a hangsúlyt – fogalmazott a pedagógus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában