A városnak erre nem lett volna pénze

2021.12.02. 06:58

Hitelből építik újra az egyik legjobban járható utcát Hódmezővásárhelyen

Akár karácsonyig is eltarthat Vásárhelyen, a Szent Antal utcában az ivóvíz-gerincvezeték kiváltása és a bekötővezetékek felújítása. A munkálatok alatt az utcát a forgalom elől elzárják. Ez csak az első lépés a város egyik, szinte hibátlan útburkolatú és térköves járdával rendelkező utcájában, amit hitelből újítanak fel.

Munkatársunktól

Mint arról lapunk is beszámolt, miközben a városban számos utca burkolata, járdája kritikán aluli, a kiváló burkolatú Szent Antal utcát teljes szélességében felújíttatja az önkormányzat. A városnak erre egyébként pénze sincs, nemrég nagy összegű, maximum 100 millió forintos hitelfelvételről döntött a Márki-Zay Pétert támogató közgyűlési többség, amit 10 éven keresztül fizetnek majd vissza.

A sógor nyerte a tervpályázatot

A projekt korábban már arról híresült el, hogy azt Márki-Zay Péter feleségének sógora álmodta meg. Erről az április végi véleményező online ülésen így beszélt: „Évek óta mozgatja a fantáziám, hogy kellene valamit tenni ezért az utcáért és a Kinizsi–Deák–Szent Antal utcai csomópontért. Saját magam szórakoztatására különböző megoldási módozatokat készítettem” – mondta. Ezek közül néhány megjelent az önkormányzat weboldalán is, majd a tervpályázatot a legolcsóbb, valamivel több mint 3 millió forintos pályázatával éppen a sógor nyerte el. Az ő terveinek megvalósítására vett fel hitelt az önkormányzat.

Jelenleg az ivóvíz-gerincvezeték kiváltása történik a Szent Antal utcában. Ez akár karácsonyig is eltarthat. Fotó: Frank Yvette

89,5 millió forintért dolgozik a nyertes cég

Az ivóvízvezeték kiváltásával kapcsolatos munkát az Alföldvíz Zrt. végzi el. A Szent Antal utca fejlesztésére kiírt közbeszerzésre pedig 5 ajánlat érkezett, négy szegedi és egy budapesti cégtől. A munkát a szegedi, út- és autópálya-építési fő tevékenységgel rendelkező Stravaco Építőipari Korlátolt Felelősségű Társaság nyerte el, nettó 89 millió 586 ezer 672 forintos ajánlatával. A cég 36+24 hónap jótállást is ígért a pályázatában. A második helyen végzett szegedi cég nettó 118 millió 045 ezer 146 forintból valósította volna meg a terveket, míg a másik három, el nem bírált ajánlattevő 119,5 és 157 millió forint közötti összegből végezte volna el a munkát.

Ennyi pénzből szép lesz az utca

A járda burkolata vörös klinker lesz, a parkolóké antracit térkő, az úttestet sárga térkő­vel, a kerékpárutat pedig pi­­rossal burkolják. Szegélye­ket készítenek, burkolati je­leket festenek fel, és három változó méretű KRESZ-táblát is kap az utca. Harminckét aknát szintbe emelnek a munkálatok során. Fákat, cserjéket, hagymás növényeket telepítenek, füvesítenek, kerti bútokokat helyeznek ki.

Ezek is érdekelhetik