olvasóink fele inkább nem menne sehova

2021.12.05. 21:40

Telnek a téli szálláshelyek, de nagy még a bizonytalanság

Sokan remélik még, hogy sem itthon, sem a közkedvelt telelőhelyeken nem lesz teljes lezárás az elkövetkező időszakban. Még most sem lehet biztosan tervezni, azonban sok szálláshely már arról számol be, hogy lassan betelnek a kapacitások.

delmagyar.hu

Szilveszterre megtelhetnek a magyarok által is kedvelt osztrák, svájci, olasz és francia síparadicsomok. Már most sem könnyű az év utolsó napjaira szállást foglalni. Fotó: Unsplash

Fotó: Unsplash

A vírus és a korlátozások sokakat most is visszatartanak

Megkérdeztük olvasóinkat is, hogy terveznek-e valamilyen kikapcsolódást a téli ünnepek alatt. Arra a kérdésünkre, hogy befolyásolja-e az utazási kedvüket a járvány, 45 százaléka a válaszadóknak igennel felelt, vagyis tartanak a vírustól és ezért hanyagolják idén (is) az otthonon kívüli kikapcsolódást. További 40 százalékot nem is a vírus, hanem az egyes helyekre és a külföldre való beutazási korlátozások tartanak vissza.

A többi válaszoló igyekszik valamilyen programot szervezni a helyzet ellenére is. Többségük az adventi és karácsonyi vásárokat látogatja (majd) meg, ezt követi a téli wellness és a túrázás.

A Magyar Utazási Irodák Szövetség szerint lassan megtelhetnek a magyarok által is kedvelt osztrák, svájci, olasz és francia síparadicsomok. Fotó: Unsplash

A válaszadók fele tartózkodik egyelőre a külföldi utazástól.

A szállások telnek, de van még némi bizonytalanság

A tavalyinál jobb, de a 2019-es év végi forgalomnál jóval szerényebb év végi kiutazóforgalommal számolnak a szervezőirodák – számolt be a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak. Még az állandó bizonytalanság is közrejátszik: az utazásszervezők is feszülten figyelik, hogy mit jelent be Ausztria december 12-től, hiszen a tét a teljes síszezon.

Itthon valamennyivel rózsásabb a helyzet, hiszen itt még különösebb nehézségek nélkül látogathatók a szálláshelyek, karácsonyi vásárok és minden, ami ehhez az időszakhoz köthető. A hazai üdülőhelyeken is foglalhatunk szállást, amennyiben még van szabad kapacitás.

Az elmúlt napokig szinte biztosak voltak abban, hogy idén megtelnek a populáris üdülőhelyek szállodái úgy Magyarországon, mint Ausztriában, Németországban, azonban az omikron vírusvariáns némi aggodalomra ad okot.

Prágába idén nem mehetünk adventezni. Fotó: Unsplash

Karácsonyi vásárok külföldön és itthon

Ami az osztrák főváros karácsonyi vásárát illeti, néhány hete bejárták azok a képek a világot, ahol a kipakolt árusok portékáikat pakolták össze a lezárások miatt. Valószínűleg ők is csak december 13-án nyitnak ki újra.

Ausztria egyébként november végétől szigorította a beutazási szabályokat is: csak az oltottak, a koronavírus-betegségen fél éven belül átesettek és az érvényes negatív PCR-teszttel rendelkezők utazhatnak be az országba.

Közkedvelt adventi úticél volt Csehország is, de december elején harminc napos szükségállapot lépett életbe, tilos a karácsonyi és adventi vásárok megrendezése. Az éttermeknek, bároknak és éjszakai kluboknak este 10 órakor be kell zárniuk, ételt csak elvitelre adnak, alkoholt közterületeken tilos fogyasztani. A karácsonyi hangulatból csak az maradt meg, hogy a fenyőfa és a hal árusítása még megengedett.

Itthon minden nagyobb városban megszervezték a karácsonyi vásárokat, igaz, néhány helyen, például a fővárosban kötelező az oltási kigazolás ahhoz, hogy belépjünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában