Szeged

2022.01.11. 15:17

Átadták az inkubátorházat az ELI-nél

Az Információs és Technológiai Minisztérium és az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium együttműködési megállapodást írt alá január 11-én Szegeden, majd átadták a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ és a Szegedi Tudományegyetem inkubátorházát az ELI Science Parkban.

Fotó: Karnok Csaba

Hazánk leggyakoribb megbetegedések kialakulásának okait, diagnosztikáját, kezelését és megelőzését kutatja a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM), amely a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont kooperációjában, a nemzetközi Európai Molekuláris Biológiai Laboratóriummal (EMBL) partnerségben jött létre. Az EMBL élettudományokkal foglalkozó európai kormányközi kutatási szervezet, kiemelkedő infrastruktúrákat működtet a molekuláris biológia területén. A szervezethez Magyarország 2017-ben csatlakozott.

Megkerülhetetlen

 

Kedd délelőtt együttműködési megállapodás írt alá az Információs és Technológiai Minisztérium és az EMBL az ELI-ALPS Lézeres Kutatóközpontban. Az eseményen Rovó László, az SZTE rektora arról szólt, hogy ez mérföldkő, mint ahogy az inkubátorház átadása is az. Hangsúlyozta, nem csak az egyetem, a város is gazdagodik a tudományos parkkal. 

 

Palkovics László miniszter kiemelte, hogy 2030-ra az ország Európa jelentős innovátorai közé szeretne tartozni és az esemény bizonyítja, jó úton járunk. Beszélt a felsőoktatásról, a kutatás fejlesztésről, és azok támogatásáról. Szólt a vírusválságról, amely elvándorlást indított a kutatásfejlesztés, az innováció, és az informatika irányába, ami szerinte örvendetes.

 

– Szeged mára megkerülhetetlen a hazai tudományos életben – hangsúlyozta a tárcavezető.

Pezsgő városközpont

 

Az eseményen felszólalt Edith Heard, az EMBL főigazgatója is, akit Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese és Christoph Sensen, a HCEMM főigazgatója követett. 

 

A megállapodás ünnepélyes aláírása után következett az SZTE Inkubátorház és HCEMM központ átadása. Itt Fendler Judit, az SZTE kancellárja elevenítette fel az inkubátorház történetét, kezdve az szovjet laktanya lőszermentesítésétől. Elmondta, a terület pezsgő második városközponttá válhat, ennek finanszírozása biztosított. 

 

A kivitelező Ferroép nevében Nemesi Pál Gábor beszélt arról, hogy 11 hónap alatt valósult meg a beruházás és köszönte az egyetem és az összes közreműködő segítségét. Ezután a vendégek bejárták az egész inkubátorházat, beleérve a szélfútta tetőig.

 

Innovációs bázis

 

Az épület eredetileg egy lépcsőházzal rendelkezett, a kedvezőbb belső közlekedés érdekében a felújítás során áthelyezték a főbejáratot, és belső liftet alakítottak ki. Emellett a háromemeletes, összesen mintegy 3300 négyzetméter hasznos területű épület teljes építészeti, épületgépészeti, erős- és gyengeáramú felújítását is elvégezték. Az irodák mellett biotechnológiai kutatási és kísérleti laboratóriumnak is megfelelő helyiséget hoztak létre. 

 

Az Inkubátorház célja, hogy biztosítsa a kutatás-fejlesztés és innováció területén működő vállalkozások közvetlen kapcsolatba kerülését mind az ELI-ALPS kutatási infrastruktúrájával, mind a egyetemmel annak érdekében, hogy létrejöjjön egy olyan innovációs bázis, amelyre építve a Tudományos Park működése hosszútávon megalapozható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában