Egy mezőőrrel és egy dendrománnal túráztak szombaton

2022.01.31. 19:00

Mártélyon több fát is találunk, mely az ország legnagyobbjaihoz tartozik

Tiszai, nevezetes nagy fák mentén, ártéri mocsárréteken, fás legelőkön, erdőn át, néhol nehezen járható terepen szervezett túrát a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága a Mártélyi Tájvédelmi Körzet területén szombaton délelőtt.

Munkatársunktól

Február 19-én a közismert tanösvényektől távolabb rejtőző táji értékek felfedezését ígéri egy újabb túra. FOTÓ: TÁBORI SZILVIA

A tervezetten 10-12 kilométeres kirándulás mintegy harminc résztvevője végül négy és fél óra alatt hatalmas kört járt be, Albert András természetőr navigálásával. A szakember nyolc éve a természetvédelmi terület őrkerület-vezetője, mostanra ismeri a környék minden szegletét, személyes történetek fűzik a tájhoz.

Bár ahogy a túrán elmondta: folyamatosan tanul, új információkat gyűjt a természetről. Végig lendületes tempót diktált, rövidebb-hosszabb informatív beszámolóit mindig a pihenőkre időzítette. Az ártéri jellegzetességek mellett a korabeli vízgazdálkodásról, természetvédelmi szempontokról, legeltetéses gazdálkodásról is sok érdekességet mesélt. 

A csapatot Albert András in­­vitálására elkísérte Pósfai György, akit a természetjárók Magyarország legnagyobb fái – Dendrománia című kötet szerzőjeként ismerhetnek többek között. A 2005-ben megjelent könyv fülszövegében Ná­­das Péter azt írta a szerzőről: Miközben fától fáig jár vele az ember, gyermeki ámulattal telik el. Magyarország legnagyobb fái láttán örül, hogy akkor mi minden pusztítás ellenére ilyen gazdagok vagyunk. 

Február 19-én a közismert tanösvényektől távolabb rejtőző táji értékek felfedezését ígéri egy újabb túra. Fotó: Tábori Szilvia

A szegedi Pósfai György honlapján 3953, hat méternél nagyobb törzskörméretű fa adatai érhetők el. A túrán a szenvedélyes favadász lemérte az adatbázisban már szereplő, a túrán érintett fákat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában