Szegedi hírek

2022.02.17. 20:32

A sikeres vállalkozások titkával ismerkedtek

Ingyenes üzleti konferenciát szervezett a Makronóm Intézet a Szegedi Tudományegyetem hallgatói számára február 17-én. Az egyetemisták a sikeres vállalkozások jellegzetességeivel ismerkedhettek.

K. K.

Kerekes György az ígéretes és nyertes vállalkozások jellemzőit ismertette hallgatóságával. Fotó: Kuklis István

A Lehetőség roadshow nyitó előadását Kerekes György, a Makronóm Intézet szakmai vezetője tartotta, aki elmondta, cégük az elmúlt öt évben ezer olyan iparvállalat stratégiáját vette górcső alá, amelyek gyorsabb növekedést mutattak az országos átlagnál. Az ígéretes vállalkozások legfőbb jellemzői között említette, hogy több lábon állnak, vezetőik optimisták, aktív pályázók, bátran beruháznak és fejlesztenek, széles szolgáltatási palettájukkal széles vevőkört szolgálnak ki, és válságállók. 

 

A nyertes vállalkozások sajátossága mindemellett, hogy befektetnek a tudásba is, jól képzett munkaerőt alkalmaznak, és meg is fizetik a tudást, valamint szoros kapcsolatot tartanak fent felsőoktatási intézményekkel, és aktívan keresik az exportlehetőségeket. 

 

 

A vállalkozások állami oldalát György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár ismertette a hallgatókkal. Elmondta, a kormány célja, hogy Magyarország fenntartható gyarapodási pályán haladjon, a 2010 óta hozott intézkedések ezt a célt szolgálták. Majd a fenntarthatóság négy alappillérét vette górcső alá. A környezeti fenntarthatóság kapcsán hangsúlyozta, 2030-ig a legfőbb cél, hogy hazánkban a villamos energia 95 százalékát szén-dioxid-mentesen állítsák elő, amely felé öles léptekkel haladunk. 2018 óta ugyanis megháromszorozódott az ország naperőmű-kapacitása. Emellett élen járunk az elektromobilitásban is. 

 

 

A gazdasági fenntarthatóság kapcsán a Zöld nemzeti bajnokok program elindítását emelte ki, amelynek keretében az újrahasznosítással foglalkozó cégeket támogatják. 

 

 

– Emellett munka- és tudás­alapú társadalmat építünk, 2010 óta egymillió új munkahelyet teremtettünk a vállalkozásokkal – hangsúlyozta. A demográfiai fenntarthatóságot illetően a nagyszabású családtámogatási stratégiát emelte ki. 

 

– Az EU-ban GDP-arányosan a legnagyobb családtámogatási rendszert tartjuk fenn – mondta, majd a pénzügyi fenntarthatóság témájával folytatta. 

 

– Célunk, hogy olyan vállalkozóink legyenek, akik otthonuknak tekintik hazánkat, és részt vesznek térségük felvirágoztatásában. Ezert a jobboldali, patrióta gazdaságpolitika olyan környezet kialakítására törekszik, amelyben jó élni, lakni és dolgozni – fejtette ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában