Szegedi hírek

2022.02.24. 13:21

Áprilisban beköltözhet saját épületébe az akadémia

Megkezdték annak az egykori szállodának az átalakítását, amelyben áprilistól a Nemzeti Tudósképző Akadémia működik majd. Az épületet Bert Sakmann német fiziológusról nevezik el.

Munkatársunktól

A Szegedi Orvosbiológiai Ku­­tatások Jövőjéért Alapítvány által létrehozott Szegedi Tu­­dós Akadémia Program az évek alatt felsorakoztatott eredményei alapján elérkezett oda, hogy 2021. szeptembertől országos Nemzeti Tudósképző Akadémia programmá bővült Magyarország Kormányának támogatásával. 

 

Az Akadémia Egyetemi Képzési Programjának egyik fő eleme egy kollégium kialakítása, amelyben a legkiválóbb hallgatók, a Szegedre látogató nemzetközi mentorok és Nobel-díjas kutatók egy helyen tudnak minél intenzívebb interakciót kialakítani egymás között. Ehhez évekkel ezelőtt ugyan megvásárolták az egykori Bartók Béla Művelődési Központ épületét, 2018-ban pedig meg is indult a kivitelezés, az azonban a költségek jelentős megnövekedése miatt két évvel később leállt. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy a kormányhatározatban meghatározott összeg, amit a felújításra fordíthattak volna, nem elég, ezért azt eladták a Matthias Corvinus Collegiumnak, a befolyt összegből pedig az alapítvány egy másik épületet vásárolt. 

Az addig szállodaként üze­melő Pacsirta utcai ingatlanban február elején megkezdődtek a munkálatok. 

 

Az épületben a 20 egy, illetve két fő elhelyezésére alkalmas szobán kívül kialakítanak egy nagyobb közösségi teret is, amely kiváló helyszíne lesz a hallgatók részére a mentorokkal szervezett találkozóknak, képzéseknek és kulturális eseményeknek. A fiatalok fizikai aktivitását egy kisebb fitneszterem szolgálja majd. 

 

 

Az épületet, amelyet Bert Sakmann német fiziológusról neveznek el, április 6-án adják át az alapítvány által szervezett Nobel-díjasok és tehetséges diákok XVIII. találkozója konferencia egyik kiemelt programelemeként, így a kollégium a 2022/2023-as tanévtől már fogadhatja az akadémia egyetemi képzési programjába Szegeden felvételt nyert hallgatókat. Az akadémia egyébként a közeljövőben a kollégium kibővítését tervezi, a meglévő épület mellé az új szárny tervezése már folyamatban van. Ebben további kollégiumi szobákon kívül helyet kap majd egy konferenciaterem és az ezt kiszolgáló vendéglátóegység. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában