Helyi közélet

2022.02.01. 18:37

Csillagokat reggeliző fekete lyukak

Egy zárt térben is lehet igazán izgalmas egy csillagászati előadás. Barna Barnabás olyan közérthetően és izgalmasan tálalta a tavalyi legújabb űrkutatási eseményeket, hogy mostantól a témában kevésbé járatosak is más bolygókra vágynak.

T. Sz.

Barna Barnabás: Minél távolabb tekintünk az űrben, annál távolabbra tekintünk időben. Fotó: Tábori Szilvia

Bolygózással, sötét energiával, kozmológiával, űrkutatási sztorikkal, mérnöki eredményekkel csábította el kedden kora esti hallgatóságát Barna Barnabás, a Szegedi Tudományegyetem csillagász kutatója a vásárhelyi könyvtárban. Pályára állított egy izgalmas, havonta jelentkező előadás sorozatot.

 

 

- A jelen, a földi lét iránti felelősség, illetve az űr és a csillagok kutatása nem zárja ki egymást. Gondolnunk kell arra, hogy míg a jelenünkért dolgozunk, az emberiség jövőképének előmozdítása is feladatunk. Ehhez rendkívül fontos, hogy kijelöljünk magasztos célokat, kilépjünk abból a mókuskerékből, hogy csak gyorsabb és nagyobb mobiltelefonokat akarjunk gyártani, vagy kényelmesebbé akarjuk tenni az életünket. Lépjünk ki a földről, folytatva az elmúlt tíz évben kicsit megtorpant felfedező munkát - mondta lapunknak Barna Barnabás csillagász, az ismeretterjesztő Androméda pod- és webcast elindítója. 

 

Hangsúlyozva, hogy a jelen űrversenye hosszú távon mindenképp hasznot hajt az emberiségnek. A kutató önfenntartó marsi kolónia létrehozásáról, a halványodó vörös szuperóriás csillagról, hasraesés manőverről, az eddig talált valaha volt legnagyobb üstökösről, Starship mérföldkövekről egyszerre tudományosan és végtelenül közérthetően beszélt.  Szólt arról is, hogy a következő ötven-száz évben beinduló marsi kolonizálás miként formálhatja az emberiség jövőképét, gazdaságát.

 

 

A Szegedi Csillagvizsgáló munkatársainak nyolc előadásos sorozata indult el tegnap este: havonta egyszer változatos témák körül szemezgetnek. A soron következő előadók és témáik: Czavalinga Donát a Csillagok különleges világa, Nagy Andrea A csillagászat mérföldkövei, avagy Stonehenge-től az űr meghódításáig címet választotta, majd Ordasi András Space 4.0 - Az űr meghódításának témájával érkezik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában