Azt remélik, a gazdák élnek a lehetőséggel és a jövőben nem égetik el a műanyagot a határban

2022.02.15. 15:31

Fóliahulladék gyűjtőpontot avattak Derekegyházon

Mezőgazdasági fóliahulladék gyűjtőpontot adtak át Derekegyházon, amit a Nagymágocsi út 16. szám alatt alakított ki a helyi önkormányzat a Green Technológia Kft. kezdeményezésére.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Szabó István, Derekegyház polgármestere hangsúlyozta, a Green Technológia Kft. innovációja Derekegyház profiljába illik.

– Településünk súlyt helyez a környezetvédelemre, amit a napelemek száma, a biológiai szennyvíztisztítást célzó beruházásunk is jelez. Faaprítékkal fűtünk, és számos energetikai beruházást is végrehajtottunk – mondta. 

 

Az önkormányzat a mezőgazdasági fóliabegyűjtőt az egykori mázsaház helyén alakította ki.

 

 

– Eddig főként elégették a termelők a feleslegessé vált fóliát, a füstoszlopot látta, a szagot pedig érezte mindenki. Reméljük, az új technológiai eljárással megvalósuló újrahasznosítás megoldást kínál erre a problémára – emelte ki Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes. Hozzátette, ma, Magyarországon évente 10 ezer tonna fóliahulladék keletkezik.

 

 

Nagy Lajos, a Green Technológia Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, a gyűjtőudvart elsősorban a derekegyházi őstermelők, hobbikertészek, családi és egyéni gazdálkodók használhatják, méghozzá térítésmentesen. Kísérleti jelleggel minden hónap utolsó péntekén 8 és 12 óra között lehet a fóliát elhelyezni. Lesznek gyűjtőkampányok is. Az összegyűjtött hulladékot feldolgozzák, többek között hófogó hálókat, facsemetevédő hálókat, munkavédelmi padozatot készítenek belőlük.

 

 

A cég hamarosan a Békés megyei Tótkomlóson szeretne újrahasznosító üzemet létesíteni. A rendezvényen ígéretet kaptak, hogy Derekegyházon is kialakítanak egyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában