A tárlat március 3-ig látható

2022.02.25. 19:31

Makón a Terror Háza múzeum utazó kiállítása

Makón a Hagymaház előtt nyílt szabadtéri kiállítás Együtt szabadon – magyar cigány hősök címmel, mely a Terror Háza múzeum utazó kiállítása, és mintegy 30 roma ’56-os szabadságharcost, illetve példaképnek tekinthető cigány származású kortárs művészt, értelmiségit mutat be.

Munkatársunktól

Utóbbiak között van makói is: Fátyol Tivadar zeneszerző, muzsikus, rádiós szerkesztő, akinek a neve többek között az Átok és szerelem című film egyik alkotójaként vált híressé. Hét éve hunyt el, édesapja Fátyol Mihály volt, akinek szobra áll Makó központjában. 

A kiállítást megnyitva Farkas Éva Erzsébet makói polgármester többek között azt mondta, Makón régre nyúló kölcsönös együttműködés jellemzi az önkormányzat és a roma kisebbségi testület kapcsolatát. Igaz ez az itteni cigányság és a város kapcsolatára is. Ennek jegyében, kulturális és gasztronómiai rendezvények formájában újraéledtek a helyi roma hagyományok. - Fontosnak tartjuk, hogy emlékezetünkben elevenen éljenek egykori roma nagyjaink, és hogy méltó méltó módon emlékezzünk meg a roma holokauszt áldozatairól is – hangsúlyozta. 

László Bernadett, a Terror Háza történésze arról beszélt, hogy a magyarság és a cigányság az elmúlt évszázadok viharait az összetartozásnak köszönhetően élte túl. - Csak olyan közösségek tudják továbbadni az életet, amelyek együvé tartoznak. Akiknek van közös múltjuk, nyelvük, kultúrájuk és példaképeik. Ha mindez megvan, akkor van olyan, hogy mi, és ebből lehet hitet és erőt meríteni – fogalmazott.   

A megnyitó Kökény Tamás, a Virtuózok című televíziós klasszikus zenei tehetségkutató műsor 2016-os győztesének kamarakoncertjével zárult. A tárlat március 3-ig látható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában