Szegedi hírek

2022.02.17. 18:11

Tízéves fennállását ünnepli idén a Szokeresz

Az identitás erősítésére, a szakmai igényességre és a közösségi szemléletre is nagy hangsúlyt fektet a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium, amely idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. Az elmúlt évtizedben 112 roma fiatal kapcsolódott be a szakkollégiumi programba.

K. A. R.

A szakkollégium hallgatói jelen akarnak lenni a romák és a nem romák közös életében. Fotó: Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium

– Tíz évvel ezelőtt, 2012. február 15-én írta alá Kiss-Rigó László szeged–csanádi püspök a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium alapítólevelét. Az egyházmegye azzal a céllal hozta létre az intézményt, hogy hozzájáruljon a közéleti feladatvállalás iránt elkötelezett, aktív társadalmi párbeszédet folytató roma értelmiségiek formálásához, akik a szakmai kiválóságot ötvözik a társadalmi és szociális kérdések iránti érzékenységgel – közölte lapunkkal Mészáros Ferenc igazgató. 

 

Kiemelte, tíz évvel ezelőtt olyan szellemi műhely jött létre Szegeden, amely a magyar társadalom számára a romák integrációjának keresztény szellemiségű alternatíváját kínálja fel. Hozzátette, a szegedi lett az ötödik egyházi fenntartású roma szakkollégium az országban. 

 

– Az elmúlt évtizedben a jelenlegi hallgatókkal együtt összesen 112 roma fiatal vállalta, hogy egyetemi tanulmányai mellett bekapcsolódik a szakkollégiumi programba, amely nagy hangsúlyt fektet az identitás erősítésére, szakmai igényességre, a közösségi szemléletre és az értelmiségi pályára történő felkészítésre. A szakkollégium feladatának tekinti a társadalmi integráció szolgálatát, cigány és nem cigány fiatalok számára egyaránt nyitott. Intézményünk ökumenikus szemléletű, így teret ad más történelmi felekezetekhez tartozó fiatalok lelkiségének megélésére is – magyarázta. 

 

A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium Szokereszként vált közismertté, az elnevezés az intézmény rövidített nevének – SZKRSZ – kiegészítésével jött létre, utalva a „so keres” cigány kifejezésre, amelynek jelenté­­se: mit teszel, mit csinálsz?. To­vábbá kifejezi azt a szándékot, hogy a szakkollégium hallgatói részt szeretnének venni saját életük alakításában és a társadalom átformálásában, jelen akarnak lenni a romák és a nem romák közös életében, egy élhetőbb jövőt teremtve. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában