Minden korosztály talál magának szórakozási lehetőséget, a kicsiktől a legidősebbekig

2022.03.12. 12:49

A mai kor elvárásaihoz igazították a nagymágocsi könyvtárt

Nagymágocson a Petőfi Sándor Művelődési Házban átadták a felújított könyvtárt. Úgy alakították ki az egyes részlegeket, hogy azok a különböző korosztályok számára csalogatóak és marasztalóak legyenek.

Kovács Erika

Nagymágocson megújult környezettel várja az olvasókat a könyvtár, amit szombaton adtak át a nagyközönségnek. Fotó: Kovács Erika

- Napjainkra megváltoztak a könyvtárhasználat szokásai. Egy minden igénynek megfelelő könyvtárat próbáltunk kialakítani, ahol az itt élő emberek mindegyike talál szórakozást – mondta a szombati ünnepélyes átadón Szebellédi Endre polgármester. Beszélt arról is, hogy a könyvtárban megfelezték a könyvek által elhelyezett területet, amiért a tervezés időszakában kapott hideget-meleget. Reméli, az új funkciók sok olvasót vonzanak majd be.

 

A megújult könyvtárt Dobóczki Józsefné, a művelődési ház vezetője mutatta be.

 

Nagymágocson 1960-tól letéti könyvtár működött 627 dokumentummal, ami a következő 10 évben folyamatosan gyarapodott. 1970-ben, a művelődési ház bővítésekor 50 négyzetméteres könyvtárhelyiséget is kialakítottak, akkor már 7000 könyvet tartottak nyilván. Innentől működik az önálló könyvtár. 1994-ben, úttörőként, bekapcsolódtak a teleház programba. Ekkor kezdődött az informatikai fejlesztés. 2004-ben a szolgálati lakás területével bővült a könyvtár.

 

2021 őszén a Magyar Falu Programon nyert forrásból lehetőség nyílt az intézmény felújítására, korszerűsítésére. Szigetelték a falakat, az elektromos rendszert, kicserélték a padozatot, újrafestették a falakat. A könyvtári állományt is megreformálták, a felhasználók igényeihez alakították.

 

A könyvtárban minden korosztály megtalálja a számításait. Létrehozták a Lapozó kávézót, ahol a friss kávé mellett újságokat vehetnek kezükbe a betérők. A Szendrey Júlia Közösségi Térben pedig a könyvek között válogathatnak az olvasók. A kicsiknek színes bútorokkal, játékokkal berendezett Lurkó zónát alakítottak ki, a tiniknek pedig Képregény sarkot.

A modern könyvtárban filmvetítéseket, mozidélutánokat és esteket is terveznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában