Juhokat tenyésztők is pályázhatnak

2022.03.17. 13:00

Állattartó telepeket lehet fejleszteni

Márciustól újból pályázható az állattartó telepek fejlesztését támogató felhívás, amelynek keretében az agrárvállalkozásoknak ismét lehetőségük nyílik nagyobb léptékű beruházásokra.

Munkatársunktól

20220116 Csanádpalota tanya Szikszai István pásztor nyájőrző kuvaszai. Képen: 310 cigája juhot őriznek a kuvaszok, terelnek a pumik. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

– Az elmúlt évek támogatásai lehetővé tették, hogy az ágazat behozza több évtizedes lemaradását – mondta Nagy István. Az agrárminiszter hozzátette, az állattartás már abba a szakaszba lépett, amikor megnyílik a lehetőség a versenyképesség fokozására, a nagyobb szerepvállalásra a hazai és a nemzetközi piacon. 
A kormány azért látta szükségét a pályázat újranyitásának, mert az eredetileg 2020 őszén megjelent 360 milliárd forint keretösszegű felhívásra nagyjából 473 milliárd forintnyi igény érkezett. 
– Az állandóan változó fogyasztói igények és a piacon való sikeres érvényesülés kezdeményező hozzáállást vár az élelmiszeripari vállalatoktól – fogalmazott a miniszter. Elmondta, a támogatás összegére vonatkozó feltételek változatlanok, a vissza nem térítendő forrás minimális összege célterületenként eltérően 5 és 100 millió forint között változik, és maximum 2 milliárd forint lehet. 
 

A támogatást baromfit, sertést, szarvasmarhát, juhot, kecskét, lovat és nyulakat tartók, a méhészek és egyéb gazdasági haszonállattal foglalkozó állattartók vehetik igénybe. Az elnyert összegből főszabályként 50 százalékos támogatásintenzitás mellett új állattartó telepek hozhatók létre, vagy a meglévők korszerűsíthetők belőle. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában