Helyi közélet

2022.03.04. 13:12

„Aranyút” vezet majd a községen keresztül

Majzik Attila

A biciklis közlekedés is biztonságosabbá válik. Fotó: Majzik Attila

Nagyszabású turisztikai fejlesztés készül a megyében, ebből pedig Csanytelek is profitálni szeretne: a településen fut majd keresztül az a kerékpárút, ami Szegedről indulva a Tömörkény melletti Csaj-tóhoz, illetve Csongrád felé vezet. A faluban több beruházás is készül, ami a biciklis turizmusban rejlő lehetőségeket szeretné kiaknázni. 

 

Csanyteleknek is esélyt jelenthet a kitörésre a Csaj-tó ökoturisztikai fejlesztése. A Kiskunsági Nemzeti Park Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetéhez tartozó, rendkívül gazdag madárvilággal rendelkező tórendszer megújítására csaknem 850 millió forintot szán a kormányzat. Az összegből a természeti értékeket bemutató, aktív és ökoturisztikai attrakciót hoznak létre, aminek része többek között a tavak körül futó vasúthálózat felújítása is, amin kézihajtánnyal közlekedhetnek majd a turisták. A fejlesztéshez kapcsolódik a megyei kerékpárút-hálózat további bővítése is, a Szegedről Ópusztaszerig futó utat Baks és Csanytelek érintésével vinnék tovább Tömörkényig, Felgyő felé pedig az útvonal csatlakozna a Csongrádig tartó kerékpárúthoz. 

– Ragaszkodtunk hozzá, hogy a készülő kerékpárút keresztülhaladjon a falun. Nekünk ez egy „aranyút”, amire turisztikai szempontból is építenünk kell – szögezte le Erhard Gyula. Mint a település polgármestere elmondta, Csanyteleken több turisztikai célú beruházást is terveznek: a Tiszán egy csónakleeresztőt építenek, valamint magánberuházásként egy kishajókikötő is készül, ehhez közel pedig egy állatsimogatót és pihenőhelyet alakítanak ki a gáton az Eurovelo kerékpárút mellett. 

– Úgy gondolkodunk, hogy mire elkészül a kerékpárút, minél több olyan dolog legyen a faluban, amiért érdemes megállni. Sikerült felújítani a templomunkat, a parókia renoválása is készül, emellett szeretnénk kialakítani egy falumúzeumot, benne a helyi művészek kiállítóterével, illetve egy informatikai múzeumot is létrehozunk – mondta a polgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában