Szegedi hírek

2022.03.04. 16:10

Azt hitték, itt a tavasz

A medvék sem bújtak vissza a vackukra Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, február végén pedig annyira enyhe idő volt, hogy még a rákosi viperákat is megtévesztette. A Szegedi Vadasparkban telelő viperák ugyanis szokatlanul korán előbújtak idén, ahogy azt a Vadasparktól kapott mobiltelefonos fotó is bizonyítja.

F.J.

Megtévesztette a viperákat a tavaszias idő, kilestek a csőből. Fotó: Szegedi Vadaspark

Persze sokáig nem lehetett átverni a kígyókat, amik a mesékben is többnyire ravasz állatok. A március lehűléssel indult, a viperák meg szépen visszatértek a csöveikbe. 

 

A rákosi viperák ugyanis egész télen odakint "csöveznek", igaz, nem a földfelszínen. Megfigyelték, hogy azok az egyedek, amelyek a szabadban töltik a telet, nagyobbra nőnek, egészségesebbek és hosszabb ideig élnek, mint a meleg terráriumban lakó fajtársak. Speciális csőben vészelik át a hideg hónapokat, ami mélyen a föld alá hatol. A vadasparki állatok egy részére jellemző, hogy a saját területén tölti a hideg évszakot, téli nyugalomban. 

 

A prérikutya és a mormota maguk ássák ki üregrendszerüket, amiben áttelelnek, március közepétől várható, hogy előbújnak körülnézni. A görög- és mórteknősök avarból, alomanyagból készült domb alatt alusznak mélyebb téli álmot, áprilisban ébrednek majd a meleg napsugarakra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában