Szegedi hírek

2022.03.03. 16:29

Három nyelven fejtette ki állását a szegedi bölcsészkar a háborús konfliktusról

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának vezetése és tudományos közössége is állást foglal a múlt hét során kialakult orosz-ukrán konfliktusban. A BTK Szláv Intézete által március 1-jére szervezett, a Holodomor-emlékműnél tartott megemlékezés után most a kar egésze nyilvánítja ki véleményét a helyzetet illetően.

delmagyar.hu

Állásfoglalás

 

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara vezetése és tudományos közössége elítéli Oroszországnak a független Ukrajna elleni agresszióját. Karunk számos közös oktatási és tudományos projektben vesz részt ukrán és orosz kollégákkal, ukrajnai és oroszországi egyetemekkel. Mindannyian meg vagyunk győződve arról, hogy a béke akarása és a háború befejezése az egyetlen elfogadható alapállás. Szent-Györgyi Albert, egyetemünk egykori Nobel-díjas professzora szavaival élve: “A béke kérdése nem politikusok ügye; ez olyan feladat, mely mindannyiunkra hárul, akiket foglalkoztat gyermekeink és az emberiség jövője.” Csak békében lehetséges az emberi prosperitás, csak békében szavatolható az emberi méltóság és csak békében végezhető mindaz a tudományos munka, amely az emberi együttélés biztosításában nélkülözhetetlen.

Állásfoglalásunkkal csatlakozunk Európa és a világ számos tudományos testületének azonos tartalmú nyilatkozatához, és kinyilvánítjuk együttérzésünket a háború áldozataival.

 

A szegedi Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar oktatási struktúrájában már régóta jelentős szerepet tölt a szláv kultúrák tanítása – így működik a karon a szlavisztika alapszak hat szakiránya: a bolgár, a cseh, a szerb és a szerb nemzetiségi mellett az ukrán és az orosz szakirányok. Ezek alapvető célja, hogy a hallgatókkal részletesen megismertessék a különböző szláv népek kultúráját, társadalmát, történelmét.

 

Az állásfoglalást teljes terjedelmében magyar, ukrán és orosz nyelven is olvashatják.

 

Az állásfoglalás az SZTE BTK honlapján magyar, ukrán, orosz és angol nyelven.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában