Helyi közélet

2022.03.07. 11:57

Kibélelnék az algás, bűzös Nagyér csatornát

Egy új javaslat szerint mederbélelést kapna a makói Nagyér csatorna városon belüli nyitott szakasza, amelynek bűzére a környék lakói gyakran panaszkodnak. A körzet önkormányzati képviselője, Gáspár Sándor a lefedésnek jobban örülne.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Ahogy a napokban végigsétáltunk a makói Nagyér csatorna fedetlen szakasza mellett, enyhén ugyan, de most is éreztük a vízből kipárolgó kellemetlen szagot. A közelben lakók azt mondták, amikor enyhébb, tavasziasabb az idő, már most is erősebb a bűz. Ez egyrészt a termálvíz miatt van, ami a kórház felől és a közeli kertekből folyik bele, másrészt a bomló növényzettől. A víz tetején mostanra megint felgyülemlett az alga, a parton újra nő a nád és szemét is van beledobálva – igaz, kevesebb, mint régebben. 

 

A Nagyér csatorna kórházon túli, Liliom utcai szakasza most sem nyújt szép látványt. Fotó: Szabó Imre

A csatorna gondját eddig kotrással igyekeztek enyhíteni. Erre az elmúlt években több alkalommal került sor, és átmenetileg valóban javított a helyzeten: gyorsabb lett a víz lefolyása, enyhült a szaghatás. A legutóbbi testületi ülésen már egy új megoldás is szóba került. E szerint a csatorna 1040 méteres nyitott városon belüli szakasza mederbélelést kapna. Hogy pontosan mikor és mennyiből, egyelőre még nem tudni, ahogyan megtervezve sincs még a bélelés. 

 

 

A körzet önkormányzati képviselője, Gáspár Sándor értékeli ugyan a jó szándékot az önkormányzat részéről, de kétkedik azzal kapcsolatban, hogy ez valóban teljes körű megoldást jelentene. – Én továbbra is azt gondolom, le kellene fedni – mondta a Délmagyarország érdeklődésére. Ezt a megoldást egyébként a környéken élők is szorgalmazták – néhány éve megírtuk, 80 aláírással nyomatékosított petícióban kérték ezt. Akkor ez mintegy 50 millió forintba került volna – azóta nyilván még drágább lenne. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában