Szeged

2022.03.14. 21:23

Kitüntették Szenti Tibort és Pál Józsefet

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján ünnepélyes keretek közt adták át hétfőn a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseit a Parlament kupolacsarnokában. Az elismert szakemberek közt ott van két Csongrád-Csanád megyei személy is.

Munkatársunktól

Március 14-én megyénkből ketten is állami elismerést kaptak. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Fotó: Illyés Tibor

A hódmezővásárhelyi születésű Szenti Tibor író, etnográfus munkáját Széchenyi-díjjal ismerték el. Méltatásából kiderült, 1979-ben végezte el az Egészségügyi Főiskolát, 1960-tól 20 évig a megelőző egészségügyben, majd 2003-ig a hódmezővásárhelyi városi kórházban egészségnevelőként dolgozott. 

Március 14-én megyénkből ketten is állami elismerést kaptak. Fotó: MTI/Illyés Tibo

Képen: Szenti Tibor 

Közben 9 éven keresztül szakmai tantárgyakat oktatott a helyi egészségügyi szakközépiskolában, 2003 óta pedig a helyi önkormányzat kulturális szaktanácsadója. Tagja a Magyar Néprajzi Társaságnak, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulatnak, a Magyar Orvostudományi Társaságnak, valamint az MTA Szegedi Albizottsága Néprajzi Csoportjának. Irodalmi, szociográfiai és szocionéprajzi munkásságot folytat, számos könyve és tanulmánya jelent meg többek közt a tanyavilágról. Emellett több dokumentumfotó-kiállítása volt, forgatókönyvei alapján félszáznál több dokumentum- és riportfilm készült.

Szenti Tibor mellett a szegedi Pál József is díjat vehetett át hétfőn. A Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapta meg. Mint kiderült, az Olasz Köztársaság szegedi székhelyű tiszteletbeli konzuljaként a magyar-olasz kapcsolatokat példaadó módon építő tevékenységével érdemelte ki az állami elismerést.

Március 14-én megyénkből ketten is állami elismerést kaptak. Fotó: MTI/Illyés Tibo

Képen:Pál József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában