Az új kontingensre kihívásokkal teli idők várnak

2022.03.24. 10:44

Megkezdték a külszolgálatot

Az MH KFOR Kontingens 26. váltása megkezdte féléves külszolgálatát Koszovóban, még január végén tartották több hónapos felkészülésük záró gyakorlatát a vásárhelyi laktanyában. A parancsnoki beosztás átadás-átvételi ünnepségén részt vett Kajári Ferenc vezérőrnagy, a KFOR parancsnoka – írta a honvedelem.hu.

T. Sz.

Az MH KFOR Kontingens 26. váltása megkezdte féléves külszolgálatát Koszovóban. Fotó: Búz Csaba főhadnagy

Koszovó Európa legfiatalabb állama, területének birtoklásáért közel 150 éve zajlik katonai-politikai torzsalkodás a régióban. A koszovói konfliktus 1981-ben kiújult és azóta minden évtizedben új dimenziót kapott. Eszkalációjának csúcsa az UCK gerillaháborúja és a NATO 1999-es beavatkozása volt, amely közvetlenül megelőzte a KFOR békefenntartó misszió telepítését. A KFOR két évtizede alatt a magyar részvétel folyamatos; 2021 októberében pedig egy évre Kajári Ferenc vezérőrnagy vette át a parancsnokságot. 
 

 

Koszovóban, a Novo Selo-i táborban megtartott ünnepségen Varga István alezredes, a leköszönő parancsnok beszédében megköszönte az elöljáróknak és az együttműködőknek a támogatását, illetve a kontingensnek az elmúlt fél évben elvégzett munkáját. „Megtiszteltetés volt az önök parancsnokának lenni, büszke vagyok önökre” – mondta az alezredes. 

 

Fotó: Búz Csaba főhadnagy


 

Kajári Ferenc vezérőrnagy, a KFOR parancsnoka beszédében az előző váltás példamutató munkáját méltatta – írta a honvedelem.hu. „Tisztességgel, becsülettel és önzetlen szolgálattal teljesítették kötelességüket. Sikerült fenntartani azokat a büszke hagyományokat, amelyek a magyar katonák megbízhatóságát példázzák. Az új kontingensre kihívásokkal teli idők várnak, és a KFOR-nak szüksége van az önök professzionalizmusára és elhivatottságára. Tudom, hogy megfelelnek a követelményeknek és hozzájárulnak majd a KFOR sikeréhez” – idézték Kajári vezérőrnagyot. 
 

 

A magyar békefenntartók 1995 óta szolgálnak a Nyugat-Balkánon. A KFOR (Kosovo Forces) a NATO parancsnoksága alatt álló nemzetközi békefenntartó erő, amelyben Magyarország a NATO-hoz csatlakozása óta, vagyis 1999 óta vesz részt. A magyar KFOR-kontingens – a parancsnokság és a törzs, valamint a logisztikai, támogató és felderítő elemek mellett – két manőverszázaddal járul hozzá a nemzetközi békefenntartó misszióhoz. 
 

 

Az ünnepségen a parancsnokság átadás-átvételét az a pillanat jelképezte, amikor a KFOR parancsnoka átadta a kontingens csapatzászlóját Rácz Szabolcs alezredesnek. 
 

A magyar békefenntartók 1995 óta szolgálnak a Nyugat-Balkánon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában