Helyi közélet

2022.03.01. 20:22

Megnézték hogyan reagálnak a klinikák dolgozói a vírusra és az oltásra

Folyamatos vérvételek és három kérdőív segítségével vizsgálták a szegedi klinikák dolgozóinak antitestszintjét 2020 utolsó negyedévétől. Bár a szakemberek azt még nem tudják, hogy mi az a szint, ami esetén biztos a védettség, de az már látszik, hogy a 2 ezreset érdemes elérni.

Illusztráció: Ladóczki Balázs / MW

Hosszú távú ellenanyagszint-vizsgálat indult a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában dolgozó egészségügyi szakemberek körében még 2020 őszén. Az SZTE SZAKK Laboratóriumi Medicina Intézet 589 személy bevonásával, 3 kérdőív segítségével, folyamatos vérvételekkel végezte a felmérést, amelynek során arra is keresték a választ, hogy mi az az antitestszint, amely esetén biztos a védettség.

 

Földesi Imre, az SZTE SZAKK Laboratóriumi Medicina Intézet vezetője adott számot a követésükről a Dugonics Társaság kedd esti eseményén. Mint elhangzott, kérdezték a dolgozókat többek között arról, hogy voltak-e fertőzöttek, mikor volt az, milyen tüneteik voltak a védőoltás után, szedtek vagy szednek-e gyógyszert, valamint részesültek-e koronavírus terápiában. Emellett a korábban fertőződöttektől havonta vettek vért, míg azoktól, akik korábban megfertőződtek, majd védőoltást kaptak, havonta és az oltások előtt is vettek vért. Aki nem volt beteg, de védőoltást kapott, annál az első és a második oltást megelőzően, majd azután havonta volt vérvétel.

 

Az egyetemi docens közölte, a munkát akkor kezdték, amikor még nem volt kötelező a védőoltás felvétele az egészségügyi dolgozóknak. Megjegyezte, a vizsgálat célja az volt, hogy kövessék a burokfehérje és a tüskefehérje elleni szintet a Covid-19 fertőzésen átesett és/vagy védőoltásban részesült dolgozók körében. Az 589 dolgozó közül, 503-an voltak oltottak, közülük 368-an Pfizer-vakcinát kaptak, míg 86-an nem vették fel az oltást. A vizsgáltak kétharmada nő volt.

 

A saját ellenanyagszintjét is figyelte a szakember, ebből kiderült, hogy tavaly januárban kapta meg az első oltást, mely után intenzív csökkenést tapasztalt, ami enyhe csökkenésbe tért át később, majd amikor decemberben felvette a harmadik oltást, akkor 13300-as antitestszintet mértek nála, ami után ismét jelentős csökkenés volt tapasztalható. Abban bízik, hogy hamarosan lassul ez a csökkenés nála.

 

Földesi Imre úgy véli, hogy a felmérésük segítségével matematikai modelleket lehet majd készíteni, amelyek által a szakemberek meg tudják majd jósolni, hogy mikor érdemes mérni és meddig lesz magas az ellenanyagszint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában