Szegedi hírek

2022.04.07. 12:09

Okos alkalmazás segítségével végzik majd az emlődiagnosztikát Szegeden

5 millió forint támogatást kapott az Avontól a Szegedi Tudományegyetem egy olyan mesterséges intelligencia alapú alkalmazás beszerzéséhez, amely nagy segítséget jelent az emlődiagnosztika elkészítésében. Az adományt az egészségügy világnapján adták át.

Munkatársunktól

Évente csaknem 18 ezer szűrővizsgálatot végeznek a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Radiológiai Klinikáján, ez pedig hatalmas terhet ró a Női Diagnosztikai Osztály szakembereire. Éppen ezért fontos, hogy minél előbb használni tudják azokat a mesterséges intelligencia alapú alkalmazásokat, melyek segítenek a felvételek helyes elkészítésében, a minőségellenőrzésben és a leletezésben is. Csütörtökön egy ilyen alkalmazás beszerzéséhez kapott 5 millió forint támogatást a klinika az Avontól.

 

Az Egészségügyi Világszervezet 2011-ben hívott össze egy plenáris ülést 199 ország részvételével abból a célból, hogy csökkentsék a halálozást olyan betegségcsoportokban, amelyben a halálozás megelőzhető lenne. Ilyen a daganat, a kardiovaszkuláris betegség, a 2-es típusú diabétesz és az obstruktív légúti betegség, amelyek a nem fertőző betegségek okozta halálesetek 60 százalékáért felelősek. Célul tűzték ki, hogy ezt az egészségügy fejlesztésével és a megelőzés erősítésével 25 százalékkal csökkentsék. Ehhez kiemelten fontos a diagnosztika, ezért inden diagnosztikai fejlesztés nagy segítség az orvoslásban afelé a cél felé, amit a WHO kitűzött – mondta el Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke.

 

Az eseményen Kincses Zsigmond Tamás, a Radiológiai Klinika tanszékvezető egyetemi docense arról beszélt, hogy az emlődiagnosztika kiválóan működik hazánkban, azonban egy vizsgálathoz két jól képzett szakemberre van szükség, tehát nagy számban kellenek orvosok, éppen ezért indították el 1999-ben a komplex emlődiagnosztikai képzést Szegeden, mely egyedülálló az országban. Megjegyezte, minőségbiztosításra és technológiára is szükség van az emlődiagnosztikában, ezt pedig a mesterséges intelligencia teszi lehetővé, ezért kezdeményezték az alkalmazás a beszerzését.

 

A támogatásról szóló dokumentum átnyújtása előtt Zubányné Fehér Szilvia, az AVON Divízió vezetője közölte, 1998 óta szerveznek gyűjtéseket a tanácsadóik és a vásárlóik körében, így eddig már 600 millió forint értékben tudtak adományt átadni. Jelezte, fontosnak tartják a mellrák elleni küzdelmet, ezért korábban egy oktatófilmet is készítettek arról, hogy miért fontos az otthoni emlővizsgálat elvégzése havi rendszerességgel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában