Immár tizennyolc éve hagyomány megyénkben, hogy szemlélhetjük a madárgyűrűzést

2022.04.19. 15:00

Pelikánt is láttak a táborozók

Farkas Judit

Húsvétvasárnap ért véget az idei tavaszi madárgyűrűző tábor. Szombaton Szántó Bence vezetésével zajlott a madárgyűrűzés. Fotó: Török János

Borzas gödényt láttak a megyében – adtuk hírül az elmúlt héten. A pelikánok legnagyobbja először a tömörkényi Csaj-tavon bukkant fel: az éppen tartó madárgyűrűző tábor résztvevői is elutaztak megnézni. Azt is megírtuk, hogy felesleges volt utazni, mert másnap éppen a gyűrűzőtábor felett jelent meg a madár, Gara Patrícia vette észre. 

Tokody Bélát, a Magyar Madártani Egyesület megyei csoportjának titkárát a gyűrűzőtáborról is kérdeztük. Elmondta, már 18. éve tartja meg az MME Csongrád Megyei Csoportja tavaszi táborát április közepén. A Szalakóta Látogatóközpontnál zajlottak a gyűrűzések április 9–17-éig, amelyeken a helyi kilátogatók mellett soproni fiatalok is részt vettek. A tábor résztvevői amellett, hogy testközelből találkozhattak a madarakkal, sok információt megtudtak azok életmódjáról, a gyűrűzésről és a madárvonulásról. 

Fotó: Török János

A gyűrűző állomáson a visszaérkező madarakat monitorozzák a tavaszi gyűrűzési periódus idején, tudtuk meg Tokody Bélától. A program európai koordináció alá tartozik, mindenütt ugyanabban az időszakban, ugyanolyan eszközökkel, hálókkal mérik fel az állományt minden évben. A megyei csoport az elsők között volt, akik egykor a monitorozást elkezdték. 

Ahogy Tokody Béla is elmesélte lapunknak, reggel 6 órakor volt mindennap az első hálózás, a hálókat óránként ellenőrizték délig. 17 óra után kezdődött a második gyűrűzés, ami sötétedésig tartott. A program húsvétvasárnap ért véget, és a legnagyobb különlegesség, amivel a madarászok találkoztak, a fentebb már említett borzas gödény volt. Ma már meglepődünk rajta, de a folyószabályozások előtt a kisebb rózsás gödénnyel együtt költött az ország területén is. 

A tavaszi költési időszakban is lesznek kéthetente mintavételezések, az időpontokat meghirdetik majd az MME Csongrád Megyei Csoportjának Facebook-oldalán is. Ezek alkalmával a költő állományt követik nyomon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában