„Kék túra” a múzeumban

2022.04.13. 19:56

Segítenek más szemmel látni a világot a Koszta József Múzeumban

Az autizmus világnapjához kapcsolódóan szervezett szemléletformáló programot a Koszta József Múzeum. A rendezvénnyel a speciális igényű emberek látásmódját tapasztalatszerzésen keresztül, autizmus szakos gyógypedagógusok segítségével szerették volna megmutatni az érdeklődnek.

Munkatársunktól

Egyre több az autizmussal élő – az ő életükbe engedett bepillantást a különleges tárlatvezetés. Fotó: Majzik Attila

Még ősszel vette fel a kapcsolatot a múzeum az autizmus területi munkacsoporttal, amelynek én is a tagja vagyok. Az intézmény vezetése jelezte, hogy szeretnének nyitni a sajátos igényű emberek, ezen belül az autizmussal élők felé, szeretnék nekik is megmutatni a múzeumot – beszélt az együttműködésük indulásáról Tóth Annamária, autizmus szakos gyógypedagógus, a Szentesi Pedagógiai Szakszolgálat igazgatóhelyettese.

 

A szakemberek ezt követően a múzeum egyik kiállítási terében hoztak létre egy autizmus-specifikus vizuális támogatást, amellyel az érintettek is könnyebben tudnak tájékozódni a kiállított tárgyak között.

 

A mostani „Kék túra” során a múzeumban az érdeklődők átérezhették, milyen is lehet autizmussal élni, illetve hogyan hathatnak rájuk a számunkra természetes zajok és fények. A múzeum vendégeit először egy szemléletformáló helyiség várta, ahol az információs tablókon életlen, fordított vagy hiányos feliratokkal találkozhattak a résztvevők, miközben zavaró hang- és fényhatások érték őket a kiállítás bejárása során. Ezt követően egy beszélgetésen ismertették meg a résztvevők az autizmussal élők mindennapjait.

Azért fontos, hogy beszéljünk az autizmusról, mert ez egy élethosszig állapot, amelyből nem lehet kigyógyulni. Az ezzel élők nem tudnak alkalmazkodni a mi világunkhoz, mi viszont rugalmasabbak, szenzitívebbek vagyunk, nekünk illik alkalmazkodni az autizmussal élőkhöz. Ezért is fontos egy-egy ilyen rendezvény – fogalmazott Tóth Annamária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában