Elnökségi ülést tartott a határvédelmi tagozat

2022.04.27. 17:02

Több mint ötezer polgárőr vett részt a déli határ védelmében

A migrációs nyomás fokozatosan erősödik, megfeszített munkát végeznek a polgárőrök és a rendőrök a határon – értékelte a munkát Csorba Sándor, az Országos Polgárőr Szövetség Határvédelmi Polgárőr Tagozat elnöke a Mórahalmon tartott kibővített elnökségi ülésen.

Munkatársunktól

Az Országos Polgárőr Szövetség határvédelmi tagozatának mórahalmi elnökségi ülésén elhangzott: a migrációs nyomás fokozódik, február 12-től 5139 polgárőr több mint 52 ezer óra határvédelmi szolgálatot adott a határon. Fotó: Kuklis István

Mint arról korábban beszámoltunk, a kormány az eddiginél fokozottabban bevonja a polgárőröket a határőrizeti feladatokba a Magyarország déli határán fokozódó migrációs nyomás kezelése érdekében. Február 12. óta még több polgárőr végez határvédelmi munkát. 

 

Megsokszorozódott a határsértők száma

 

Szerdán délelőtt a mórahalmi Vanilla vendéglátó-gyakorlóhelyen tartott elnökségi ülést az Országos Polgárőr Szövetség Határvédelmi Polgárőr Tagozata. Csorba Sándor, a tagozat elnöke elmondta, a migrációs nyomás fokozatosan erősödik, a határ mentén élők naponta tapasztalják a határsértők és embercsempészek mozgását. Az elmúlt évekhez képest megsokszorozódott a határsértők száma. Idén Csongrád-Csanád megyében több mint 34 ezer, Bács-Kiskun megyében 17 ezer határsértővel szemben léptek föl. – 2017 óta végzi a munkát a határvédelmi tagozat, de nem ilyen formában, mint most – mondta az elnök.

 

Mórahalmi és röszkei dicséret

 

Február 12-től 5139 polgárőr több mint 52 ezer óra határvédelmi szolgálatot adott, ebből 12 ezer órát rendőrökkel közösen. Ez egy hihetetlen nagy szám, ami az elmúlt évekhez képest növekedett – tette hozzá Csorba. A komoly helyismerettel rendelkező polgárőrök önállóan végzik olyan helyek ellenőrzését, melyeket érintenek a migrációs útvonalak. A tagozat elnöke külön kiemelte a mórahalmi és a röszkei polgárőr egyesületet. A polgárőrök február közepe óta 3723 határsértő feltartoztatásában működtek közre, emellett négy embercsempész elfogásában is részt vettek – tájékoztatott az elnök.

 

Számítanak rájuk

 

Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határvédelmi főosztályának vezetője hangsúlyozta, a polgárőrök jelentős segítséget nyújtottak a rendőrség határőrizeti munkájához, melyre a továbbiakban is számítanak. A múlt évhez képest csaknem duplájára emelkedett a határsértők száma. Idén 437 embercsempész ellen indult büntetőeljárás, ami több mint 60 százalékkal több, mint a múlt év hasonló időszakában - tudatta az ezredes.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke bejelentette, a kormány két hónappal, június 30-ig meghosszabbította a polgárőrök megerősített határvédelmi szolgálatát. A kormány által korábban biztosított támogatásból rendelkezésre áll a szolgálatot teljesítő polgárőrök szállását, étkezését, illetve üzemanyagköltségét fedező forrás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában