Helyi közélet

2022.04.06. 07:28

Ürgelajtsromhoz várnak önkénteseket

Egy komoly, ám nem különösebben megterhelő terepi felméréshez keres lelkes önkénteseket a Herman Ottó Intézet által koordinált Vadonleső Program. Április 15-ig várják az ürgelesők jelentkezését.

T.SZ.

Most bárki, előismeretek nélkül is bekapcsolódhat a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer Ürgemonitorozó Programjának éves felmérésébe. Mint az Váczi Olivér etológus lapunknak elmondta: 20-22 éve minden esztendőben lajstro­mozzák az ürgéket, amellyel a hazai ál­­lomány változását követik. Úgy hatvan kijelölt területet el­lenőriznek újra és újra, ebbe a munkába szeretnének bevonni önkénteseket. 
 

Nagyjából 100 ezer jelenleg az ürgék relatív becsült száma Magyarországon. A fokozottan védett faj más emlőssel nehezen összetéveszthető, könnyen felismerhető faj. Nyílt, rövidfüvű területek lakója, jelenlé­tére utalhatnak a 4-5 centiméter átmérőjű ürgelyukak is. Mostanra jelentősen lecsökkent életterük, illetve, ahogy Váczi Olivér is hangsúlyozta, a legeltetés hiánya, vagy a különböző ürgecsoportok elszigetelődése egymástól szintén fennmaradásukat veszélyezteti. 
 

Még a gyakorinak gondolt, ős­­honos élőlényeknél is fontos az állomány rendszeres felmérése, az esetleges veszélyezte­­tő tényezők felderítése. Vannak olyan fajok, fajcsoportok, amelyek országos megfigyelése széles elterjedési területük, életkörülményeik vagy könnyű felismerhetőségük révén, önkéntesek segítsége nélkül, szinte elképzelhetetlen. 
 

Akit érdekel ez a természetvédelmi, egyben tudományos szempontból is fontos feladat, április 15-éig jelentkezhet az [email protected] elektronikus levelezési cí­­men. Egy működő e-mail-címet és azt a tartózkodási helyet kell megjelölni, amelynek közelében szeretné a felmérést elvégezni. A jelentkezőket részletesen tájékoztatják a program szervezői. Az akció a Föld napja hetében zajlik, április 18-a és 24-e között. Az ürgefelismerő mobilalkalmazás egyelőre csak Android rendszerű telefonokra érhető el, az önkéntest lépésről lépésre vezeti végig az egyszerű felmérési folyamaton. 
 

Az országos ürgelajstrom iz­­galmas kihívás a résztvevőknek, az ürgék állományváltozásának hosszú távú nyomon követését végző szakembereknek pedig óriási segítség. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában