Helyi közélet

2022.05.13. 18:50

A csapadékvíz-elvezető rendszert fejlesztik

Nyáron kezdik a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztésének 4. ütemét. Az őszi, esős időszakra el is készülnek a munkálatokkal. Már az ötödik szakaszra is nyert pályázati forrást az önkormányzat.

Kovács Erika

A IV. ütem a Herbária Zrt. környékét is érinti. Fotó: Kovács Erika

Székkutason a 2010-es esztendő belvize világított rá, hogy fejleszteni kell a település csapadékvíz-elvezető rendszerét. Az első három ütem már elkészült. 2012-ben 80 millió forintból a település Orosháza felőli oldalán mélyítették és tisztították a belvízelvezető árkokat. 2017 őszére készült el a II. ütem, amely 3 kilométer belvízelvezető rendszert érintett, 2800 méteren betonaljat is kaptak az árkok. Három szűk utcában pedig zárt csatornát építettek. A fejlesztés 220 millió forintba került. 
 

A III. ütemben a József At­tila utca Mágocsi út és Kossuth Lajos utca közötti szakaszának mindkét oldalát, a Németh László utca 2. szám melletti, a 47-es főúttal párhuzamos nyílt árkot, a Kossuth Lajos utca mindkét oldalát, valamint az Egészségház melletti és mögötti terület belvízelvezetését tették rendbe 200 millió forintból. A negyedik szakaszra is nyertek forrást, 250 millió forintot. A tervek elkészültek, a kivitelező kiválasztása jelenleg zajlik, a munkát nyáron kezdik. 
Ez az ütem elsősorban a Herbária Zrt. környezetében hoz pozitív változást. A Kamilla és az Alkotmány utcán zárt rendszerű csapadékvíz-elvezető rendszert építünk. A beruházás érinti a József Attila utca Béke és Kossuth utca közötti szakaszát, ahol nyílt árok épül burkolt, szikkasztós mederrel. A Maczelka utcában földmedrű csapadékvíz-elvezető csatorna készül, a Hídi utca 24. szám alatt pedig folyóka, amelyet a Petőfi utca korábban kialakított földmedrű árkába vezetünk – részletezte Szél István polgármester. A Németh László utcában a József Attila és a Gregus Máté utca között burkolt, nyílt csapadékvíz-elvezető rendszert alakítanak ki. Összesen 2,5 kilométeren újul meg, vagy épül ki a csatorna ebben az ütemben. 
 

Szél István elmondta, az „Élhető települések” pályázaton az ötödik szakaszra is nyertek forrást, 150 millió forintot. Ezt a pénzt az első ütemben ki­­épített Németh László utca mögötti nyílt, földmedrű árok burkolására fordítják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában