Márki-Zay Péter beszédében a menekültekről is beszélt

2022.05.29. 19:43

A hősökre emlékeztek Vásárhelyen

A hősökre emlékeztek vasárnap Hódmezővásárhelyen. Az ünnepség a Kossuth téri hősi emlékműnél kezdődött, majd a Hősök terén folytatódott.

Kovács Erika

A Kossuth téren kezdődött az emlékünnepség, Márki-Zay Péter beszédével. Fotó: Kovács Erika

Az emlékezők a Kincses temetőben a hősök parcellájánál, a katolikus temetőben az I. és II. világháborús hősi halottak sírjánál és a Szent István templomban a leventék emléktáblájánál is elhelyezték az emlékezés virágait.

 A Hősök napját Magyarországon 2001 óta ünnepeljük, de sokkal régebbi hagyomány. Ilyenkor a tiszteletünk a hazájukat védő, a honvédelemben elesett magyaroké 

– mondta beszédében Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. Hangsúlyozta, a szokásos, éves emlékezés annyiban új értelmet nyert, hogy az új kormány háborús veszélyhelyzetet jelentett be.

 Sokan most gondoltak bele abba, hogy az a háború, ami Ukrajnában dúl, mit jelenthet. Voltak, akik úgy döntöttek, hogy elhagyják a hazájukat, az otthonukat. Ukrajna 44 milliós lakosságából 7 millióan kerestek menedéket távol a harcoktól. Hódmezővásárhelyre több mint 40-en érkeztek. Magyarországon is végeztek egy felmérést, ami szerint a megkérdezett magyarok fele részt venne egy esetleges háború elleni védekezésben, 15 százalék pedig elmenekülne. A mai napon azokra emlékezünk, akik annak idején nem így döntöttek 

– mondta Márki-Zay Péter. Hozzátette, amikor a nehéz sorsokról beszélünk, a borongósabb, esős idő jobban kifejezi azt, amit érzünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában