Helyi közélet

2022.05.13. 13:05

Hatalmas vágányépítő géplánc dolgozik Szeged és Röszke között - Videó

210 tonnás vágányépítő és átépítő géplánc állt munkába május 9-től a Szeged-Röszke vonalon. Ebből egész Európában csak három van.

delmagyar.hu

Fotó: MÁV Zrt.

A 13 kilométernyi pálya felújítását hatékonyabbá és gyorsabbá tevő, SMD-80-as típusú munkagép műszakonként akár 1,5-2 kilométernyi vágányt képes átépíteni. A tervek szerint a vágányok, váltók és a szükséges építmények elkészültét követően, augusztus elejétől már megindulhat a tehervonatok közlekedése Szeged, Röszke és Szabadka között, hogy kerülőutat biztosítsanak a Budapest-Kelebia vonal felújításához szükséges vágányzár idejére. A személyszállítás a teljes korszerűsítés végeztével, várhatóan 2023 őszén indulhat újra. – írja a MÁV Zrt. közleményében.

 

Szeged és Röszke között teljes hosszban, 13 kilométeren újul meg a pálya. 

A vonal átépítésével és villamosításával az érintett nagyvárosok, regionális központok elérhetősége javul. 

Röszke állomás vágányhálózatát is korszerűsítik. Új megállóhelyet hoznak létre Szeged-Szentmihály településrészen; itt és Röszkén magasperonnal, akadálymentesítéssel, modern esőbeállókkal, P+R és B+R parkolókkal, padokkal, valamint korszerű utastájékoztatással teszik vonzóbbá a vasúti utazást.

Röszkén ezen kívül új állomásépületet hoznak létre. A vasútvonal villamosításához felsővezeték-hálózatot építenek ki a teljes vonalon, és új villamos alállomás telepítése szükséges Szegeden. Az összes megépülő váltót fűtéssel látják el, így biztosítva télen is a problémamentes közlekedést. A vasúti üzemet a projekt keretében felújítandó szegedi forgalomirányítási központból távvezérlik majd. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában