Helyi közélet

2022.05.19. 15:00

Jól jár Csongrádon, aki hiányszakmát tanul

Tanulmányi ösztöndíjjal buzdítja arra a diákokat az önkormányzat, hogy a városban maradjanak dolgozni. A hiányszakmát tanuló végzősök akár háromszázezer forinthoz is juthatnak.

Majzik Attila

A városban maradást is célozza az ösztöndíj. Illusztráció: Hüvösi Csaba/MW

A vállalkozói fórumokon rendre visszatérő téma, hogy a helyi cégek szakemberhiánnyal küzdenek. Ezért is alakított ki a képviselő-testület 2017 decemberében helyi tanulmányi ösztöndíjrendszert a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Csongrád térségi szervezetével együttműködve. Az ösztöndíj bevezetésétől azt remélték, hogy amellett, hogy enyhítik a diákok tanulmányok ideje alatt felmerülő költségeit, egyben erősödik a tanulók kö­tődése is a városhoz, és megteremtik az utánpótlást a helyi hiányszakmákban. 

A pályázatra idén is 9 millió forintos keretösszeget különített el az önkormányzat, ebből 30 diák havi 30 ezer forintos juttatását tudják fedezni. Az ösztöndíjra olyan szakgimnáziumban és szakközépiskolában tanuló diákok pályázhatnak, akik csongrádi lakóhellyel rendelkeznek vagy a város területén működő intézményben tanulnak. 

A várható támogatott keretszámok szerint a szakgimnáziumokban tanulók közül egy-egy faipari technikus és informatikairendszer-üzemeltető és kereskedő, valamint 2-2 gépgyártástechnológiai technikus, ápoló és szociális ápoló és gondozó kaphat ösztöndíjat, míg a szakközépiskolai diákok közül ácsból, pékből, kőművesből, festőből és szakácsból 1-1 fő, mezőgazdasági gépészből és asztalosból 2-2 fő, illetve gépi forgácsolóból, villanyszerelőből, ipari gépészből és hűtő- és légtechnikairendszer-­szerelőből pedig 3-3 jelentkezőt támogathatnak. A pályázatot a polgármesteri hivatal jegyzői irodájában lehet benyújtani szeptember 30-áig. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában