Szeged

2022.05.05. 15:00

Két tortával is döntős

A Magyarország tortája és Magyarország cukormentes tortája versenyben is döntőbe jutott Gyuris László, a szegedi mestercukrász így két alkotással készül a nyári végső fordulóra. Cukormentes kategóriában három éve már tudott nyerni.

T. K.

A cukormentes torta alapanyagait grammra pontosan kell kimérni. Fotó: Karnok Csaba

A cukrászok egyik legrangosabb megmérettetése évek óta a Magyarország tortája verseny. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete pályázatán minden évben különleges alkotások születnek, ezek közül választja ki a zsűri azt, melyet aztán egy évig hazánk édességeként árulnak augusztus 20-tól.

Ehhez a versenyhez társul a Magyarország cukormentes tortája, ahol hozzáadott cukor nélkül, szigorúan maximált kalória- és szénhidrátmennyiségből kell édességet alkotni. Mindkét versenynek megvan már a döntős mezőnye, Gyuris László mestercukrász pedig mindkettőbe bejutott. Magyarország tortájának a Karmelita, cukormentes tortának pedig a Mamám-A nevű alkotását szánja. 

A mentes tortát jóval nehezebb elkészíteni, mert ott nagyon pontosan kiszámolt receptre van szükség, hogy az előírásoknak megfeleljen. De szeretem ezeket készíteni és fogyasztani is – mondta Gyuris László. Imádott nagymamája tiszteletére elnevezett versenytortájában egy pisztáciás és egy ánizsos-málnás betétet ölel körbe a mousse.

Az ország tortája versenyre pedig egy karamellás édességet álmodott meg, melynél grillázsos felvert, mogyorós ropogós, áfonyás-ribizlis réteg és tejszín borítású angol krém egészíti ki a mézes karamell mousse-t. 

A mestercukrász elmondta, a júniusi döntőig még folyamatosan kísérletezik a tortákkal és próbálgatja, hogyan lehetne azokat még tökéletesíteni. Most például azt teszteli, hogy a Karmelita milyen lenne, ha nem mogyorót, hanem fenyőmagot tenne az alapjába. 

Mindkét édességet esélyesnek érzem a végső győzelemre, ráadásul sem karamell, sem pisztácia nem volt még nyertes tortában. Magyarország tortája címet még nem nyertem, jó lenne, ha idén sikerülne, de persze a legjobb a duplázás lenne – mosolygott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában