Helyi közélet

2022.05.12. 13:12

Megújulhat a Návay-kúria Óföldeákon

Óföldeák történetének legnagyobb beruházása lesz, ha sikerül megvalósítani a Návay-kúria felújítására kitűzött terveket. Az épület valaha Návay Lászlóé és családjáé volt, utóbb a falu tulajdonába került, és büfé, illetve közösségi ház működött benne – az utóbbi években azonban már az sem, olyan lepusztult állapotba került.

A Návay-korszak hangulatát, stílusát idézik majd meg. Látványterv: Óföldeáki önkormányzat

Simonné Sinkó Erika polgármester a Délmagyarországnak azt mondta, elképzeléseik szerint 150 férőhelyes rendezvényházat alakítanának ki, benne korhű berendezéssel, illetve szálláshelyeket; ez utóbbiból a szemközti egykori óvodában is létrehoznának néhányat. Az elkészült látványtervek szerint az épület teljes egészében a Návay-korszak hangulatát, stílusát idézné meg. 

A falu je­lentős bevételre számít abból, hogy ezt bérbe adja családi és céges rendezvények céljára, de természetesen a község saját rendezvényeit is ott tartanák meg. Az épülettel együtt szeretnék helyreállítani a kúriához tartozó, jelenleg elhanyagolt ősparkot is, amelyen keresztül át lehet sétálni a nevezetes erődtemplomhoz. 

A beruházás mindennel együtt nagyjából 1 milliárd fo­­rintba kerülne. Mint megtudtuk, a pénzt egy román–magyar uniós pályázatból re­­mélik előteremteni rá. A pá­­lyázati anyagot már be is nyújtották, elbírálása ősszel várható. Amennyiben a pályázat sikeres lesz, Óföldeák va­­lóságos ékszerdoboz lehet, hi­­szen a kúriát leszámítva az apró falu minden nevezetességét és fontos középületét sikerült már felújítani. Így komoly idegenforgalmi célpont is lehet néhány év múlva. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában