A helyi mentőállomást vezette

2022.05.31. 14:20

Ruzsa községért díjat kapott Bálint Mátyás

Négy cikluson át képviselte a a ruzsaiak érdekeit, megalakulásakor a helyi mentőállomást vezette, továbbá a központi orvosi ügyelet beindítása és megszervezése is a nevéhez fűződik. A Ruzsa községért díjjal kitüntetett Bálint Mátyással egy nagy tál illatos eper mellett beszélgettünk.

A. T. J.

A dicséretes életút mellett az eperről is sok szó esett Bálint Mátyáséknál. FOTÓ: ARANY T. JÁNOS

Mit szóltam volna? Meglepődtem. Álmomban sem gondoltam volna ilyenre. Nem kitüntetésért csináltam soha. Számomra mindig természetes dolog volt a segítőkészség – kezdte a beszélgetést a múlt hétvégi falunap egyik kitüntetettje. Bálint Mátyás Ruzsa község egészségügyi ellátása érdekében kifejtett kiemelkedő munkája, a gazdák érdekeinek képviselete és közösségi tevékenysége elismeréseként Ruzsa községért díjat vehetett át. 

A díjazott csaknem négy évtizede kötődik Ruzsához, a ruzsaiakhoz. A Szegedi Mentőállomáson először rohamkocsin ápolóként dolgozott, majd szolgálatvezetőnek nevezték ki. Rövidesen állomásvezetői feladatok is vártak rá: 1985 decemberében megkezdte működését a Ruzsai Mentőállomás Bálint Mátyás vezetésével. Önkéntes tevékenységének is köszönhetően egyre többen ismerték és szerették meg. 2002-ben a ruzsaiak bizalmat szavaztak neki és önkormányzati képviselővé választották, amit még háromszor ismételtek meg. 2005-ben egy újabb kihívás talált rá, a központi orvosi ügyelet beindítása, megszervezése. A négy település lakosságát ellátó szolgáltatás szakmai alapjainak letétele, a működés kidolgozása az ő irányításával valósult meg. Nyugdíjasként alapítója volt a Ruzsai gazdakörnek. Utóbbi években idejét, energiáját nem kímélve állt ki a fúrt kutak újraszabályozásának kérdése kapcsán az öntözést ellehetetlenítő szabályozás ellen, a gazdák érdekeit képviselve. 

Ruzsa külterületén lévő tanyáján családi vállalkozásban gazdálkodik – állatokat tart, többek között epret termeszt. Beszélgetés közben felesége letett az asztalra egy hatalmas tányér friss, hajnalban szedett epret, ami mellett nehéz volt folytatni a társalgást. Így aztán Bálint Mátyás elismerésre méltó életútja mellett azt is megtudtuk, a frissen szedett epret mosni nem szabad és hűtőben sem tanácsos tárolni. Inkább mindent meg kell enni. 
 

A dicséretes életút mellett az eperről is sok szó esett Bálint Mátyáséknál. 
Fotó: Arany T. János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában