Helyi közélet

2022.05.13. 18:08

Újraindulhat a tápéi komp

Elképzelhető, hogy Maroslele és Szeged-Tápé között újra lesz kompközlekedés – a falu polgármestere, Drimba Tibor legalábbis igyekszik az ügy érdekében minden követ megmozgatni. Igaz, nem autók, csak gyalogosok és kerékpárosok számára nyílna meg az átkelés lehetősége.

Munkatársunktól

A kompközlekedés újraindítására az kínál reménysugárt, hogy Maroslelén keresztül – mint tapasztalni lehet – egyre élénkebb a kerékpáros turistaforgalom. Ennek jeleit a Makó és Vásárhely közti, a falut is érintő kerékpárút átadása óta érezni, de nyilvánvaló, hogy az érdeklődés más irányokban is meglenne. Szeged-Tápé és Maroslele között évek óta nem jár komp a Tiszán. Ezt az erre járó biciklisek mellett a leleiek is sajnálják – mondta a község polgármestere, Drimba Tibor. 
 

Az ötlet, hogy újra lehetne indítani a kompjáratot, egy Csongrádon, a közelmúltban megrendezett ökoturisztikai konferencián jutott a faluveze­­tő eszébe. Az elképzelés megvalósítását segítené, hogy Drimbát már a tavalyi év végén megkereste egy vállalkozó az­­zal, hogy látna fantáziát az átkelőhely üzemeltetésében. A polgármester úgy gondolja, ha a gépjárműforgalom számára nem is, de a gyalogos- és a kerékpáros közlekedésnek érdemes lenne újból beindítani a kompot. Persze az időjáráshoz igazodva, nagyjából májustól októberig. Az induláshoz természetesen szükség lenne az Ószegedi út Maroslelétől az átkelőhelyig tartó szakaszának felújítására is, de a kereke­zők számára ez viszonylag olcsón megoldható lenne: csak aszfaltréteget kellene húzni rá mintegy 10 kilométer hosszan. 
 

Drimba az ötlettel most – támogatást kérve – megkeresi a megyei közgyűlés vezetését, illetve a vállalkozót, aki ta­valy decemberben jelentkezett nála. A térség parlamenti képviselőjével, Lázár Jánossal már beszélt a tervről, akinek tetszett az elképzelés. 
Mi, marosleleiek minden olyan fejlesztésnek örülünk, amely a turizmust élénkíti, mert ezzel mindenki jól jár. Ha a komp újraindul, az egyúttal egy új kerékpáros túraútvonalat is jelent majd – mondta a polgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában