Szegedi hírek

2022.06.23. 18:40

Jövőbeli forgatókönyveiket mutatták be a hallgatók

Innovációs kihíváson vehettek részt a EUGLOH szövetség diákjai, amely csütörtökön egy demó-nappal zárult a Szegedi Tudományegyetem rektori épületében.

Munkatársunktól

A fenntarthatóság, a távmunka és a jövő alkalmazása témájában készült projektjeiket mutatták be az EUGLOH kihívásban résztvevő hallgatók. Fotó: Sándor Judit

Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese elmondta, az EUGLOH öt európai egyetem közös projektje 2018 óta, amelynek tagja az SZTE mellett a francia Paris-Saclay, a portugál Portói, a svéd Lundi, valamint a müncheni Ludwig Maximillian Egyetem. A program 210 ezer hallgató, 23 ezer oktató, kutató és felsőoktatási munkatárs számára teszi lehetővé az öt egyetem, így az öt ország közötti mobilitást. A stratégiai partnerség 2023-tól négy további egyetemmel fog bővülni. Célja, hogy egy olyan európai kampuszt hozzon létre, amelynek tagjai kölcsönösen támogatják egymást.

Az EUGLOH Joint Innovation Challenges projekt keretében nemzetközi hallgatói csapatok dolgoztak különböző projekteken két hónapon keresztül a design thinking módszertant alkalmazva, amely a felhasználók szempontjából közelíti meg a különböző kihívásokat. A program célja az volt, hogy általa betekintést nyerhessenek a jövőbe a hallgatók szemén keresztül. 

A nyolc hét során a csapatok olyan témákat dolgoztak fel, mint a fenntarthatóság, a távmunka, az egészségügyi adatok kezelése vagy a jövő alkalmazása. A jelen elemzésével próbáltak meg olyan jövőbeli forgatókönyveket építeni – akár utópisztikus jövőt, akár egy gondolatébresztő disztópiát–, amelyek hozzájárulnak a társadalom és az egyének jólétéhez, valamint az emberiség fejlődéséhez. 

Az öt egyetem húsz hallgatója hat mentorral vett részt a kihívásban, kutatási eredményeiket a csütörtöki Demo Day-en mutatták be a zsűri előtt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában