A trófeabírálatot tanulhatják

2022.06.10. 13:53

Pótolták a gyűjteményt - száz trófeával gazdagodott a Bársony

Tájegységi fővadászok nyújtottak segítséget a színvonalas vadgazdálkodási képzés feltételeinek megteremtéséhez: a Bársony István-technikum tíz év után jutott újra hozzá az oktatásban nélkülözhetetlen agancsokhoz. A trófeák segítségével a diákok Magyarország nagyvadfajainak agancsfejlődését ismerhetik meg.

Majzik Attila

Fővadászok segítségével lett újra szakmai gyűjteménye az iskolának. FOTÓ: PINJUNG EMIL

Csaknem ötven éve képeznek vadgazdálkodási szakembereket az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bársony István Mezőgazdasági Technikumában, akiknek a képzésben megkerülhetetlen a trófeabírálat. Az ehhez használt agancsgyűjteményt azonban körülbelül tíz éve egy betörés során eltulajdonították az iskolához tartozó vadászházból, ezzel nagyban megnehezítve az addigi magas színvonalú szakmai oktatást. 

Az ellopott trófeák nélkülözhetetlen szemléltető eszközök voltak, azok segítségével láthatták a diákok Magyarország nagyvadfajainak agancsfejlődését, gyakorolhatták a trófeabírálatot, mindezeket úgy, hogy saját kezükkel foghatták, forgathatták az agancsokat. A betörést követően több irányból próbálkozott az intézmény pótolni a hiányzó trófeákat, de valódi eredményeket először 2019-ben tudtak elérni. Az iskola részéről Szabó Tamás szakoktató ekkor keresett meg, mint az iskola régi diákját és tájegységi fővadászt, hogy próbáljak segíteni összegyűjteni a régihez hasonló mennyiségű és minőségű trófeákat. A kérést jeleztem az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának, ahol azonnal az ügy mellé álltak és országosan kihirdették a gyűjtést a tájegységi fővadász kollégáim felé. Mi sem jelzi jobban a szakmai oktatás és a fiatalok segítése melletti elhivatottságot, mint hogy Döbrösy Szabolcs, Fekete István, Kolozsi Géza, Papp János András, Surányi Péter, Vöő Zoltán és Zám Zalán fővadász kollégáim segítségével mintegy száz darab trófeát, őz-, dám-, gímszarvas­agancsot, vaddisznóagyarat, mufloncsigát sikerült az iskolának átadni– számolt be a gyűjtés részleteiről Pinjung Emil tájegységi fővadász. 

Mint Szabó Tamás szakoktató elmondta, az új gyűjtemény egy kifejezetten oktatási szempontok alapján összeválogatott, komoly szakmai anyag, ezért ez óriási segítséget jelent az iskolának. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában