Egy vödör víz sokat segíthet

2022.07.29. 10:00

A hőségtől szinte kiszédülnek a fészekből a fiatal gólyák

A hőségtől legyengült állatok kerültek a napokban a szentesi vad- és madármentőkhöz. Mártélyon magánház kertjébe zuhant egy fiatal egyed, Vásárhelyen több helyen vödörből itatják a legyengült gólyákat.

T. Sz.

Fotó: Tábori Szilvia

A tartós hőség, a táplálék és a víz hiánya miatt gyakran szinte kiszédülnek a gólya fiókák a fészekből, netán az éhség miatt kiugranak, sok egyed pedig legyengült állapotban már az első repülésnél megsérül. 

Előbb Csongrádról, majd Szentesről és Mártélyról is fogadtak fokozottan védett gólyát a Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítványnál. 

A mártélyi fiatal madár egy kertes ház udvarába zuhant. A szentesi egyed egy tőkés réce súlyát sem éri el, az úttesten sétált az autók között, majd amikor megpróbált repülni, a vezetékeknek ütközött. Nagy Tímea, a szervezet ve­­zetője lapunknak elmondta, a gólyák többsége fejletlen, erőtlen, a kirepülési időszakra elérhető minimális súly közelében sincsenek. Mindenkit arra kérnek, hogy a megközelíthető fészkekhez tegyenek ki egy vödör vizet. 

A fészek alá kihelyezett vödör víz is sokat segíthet. Fotó: Tábori Szilvia

A kíméletlen időjárás nem csak a gólyákat veszélyezteti, szintén a napokban mentett barna rétihéja korához képest borzasztóan fejletlen, bőre szinte a testére aszalódott, súlya alig érte el a húsz dekát. 

Hódmezővásárhelyen, a kert­városi gólyafészek alatt elhelyezett vödröt vélhetően a környéki lakosok töltik fel mindennap, de a város más pontján is látni vízzel teli átmeneti ivóhelyet. Új-Kishomokon, a Kása erdő közelében lakók az őzeket itatják hasonló módon, minden nap friss vízzel töltik meg a kisebb-nagyobb edényeket. 

 Sajnos tudomásul kell venni, hogy hiába lenne szükségszerű az éhhalál küszöbén tengődő fiókák mentése a fészekből, az emberi közeledéstől megriadva csak kiugrálnának onnan. Így csak remélhetjük, hogy túlélik első természetes kirepülésüket. A madármentők fogadják a sérülteket, és nem engedik őket útnak addig, míg nem elég erősek 

– hangsúlyozta Nagy Tímea. 
A szentesi szervezet eközben segítséget kér, az ellátáshoz nélkülözhetetlen klímaberendezések beszerzéséhez várják a felajánlásokat. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában