Látlelet a bolygóról

2022.07.21. 10:00

Fiatalok szemléltették, hogy érezheti magát a Föld - Galéria

delmagyar.hu

Fotó: Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Összesen 253 alkotás érkezett be az ország minden részéről – Csongrád-Csanád megyéből is –, továbbá Szerbiából és Szlovákiából az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Hogy érzi magát a Föld? címmel meghirdetett alkotói pályázatára. 

Az intézmény kiemelten fontos témaként kezeli a fenntarthatóság kérdését, ezért a Föld napjához kapcsolódóan nyílt, díjmentes alkotói pályázatot hirdetett az óvodás korosztálytól a felsőoktatásban tanuló diákokig a kö­vetkező témákban: „Lakóhelyünk, a Föld”; „A Föld – élet”; „Milyennek szeretnéd látni a Földet 50 év múlva?”. 

A pályamunkák elkészítése során szabadon választható eszközökkel dolgozhattak a diákok, a szervezők kérése csupán az volt, hogy az alkotók törekedjenek a környezettudatosságra, a természetes anyagok alkalmazására. Többen készítettek pár perces környezetvédelmi kisfilmet. Az egyikben le­­góalkatrészeket és -figurákat használtak fel a történet elmeséléséhez, egy másik, a Föld kizsigereléséért aggódó filmben a Hide the Pain Haroldként elhíresült Arató András szerepelt űrhajósként, aki elutazott volna a másik Földre, amelyről azonban sajnos kiderült, hogy nem létezik. 

Akadt, aki egy rossz álom képét használta fel „ébresztő történésként”, de volt, aki ki­festett kerámiatálat és papírrajzokat használt fel a környezettudatosság szemléltetéséhez. Számos iskolás rajz vagy festmény formájában mutatta be a Földet, de több installáció ér­kezett be ötletesen átalakított hungarocell, tojástartó, vécépapír-guriga, karton, krepp-papír, vattakorong, műanyag palack, vagy éppen virágszirmok alkalmazásával is. Olyan pályázó is akadt, aki verset írt a Föld helyzetéről. 

Korcsoportonként az első há­­rom helyezést díjazzák, az eredményeket szeptemberben hirdetik ki. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában