Napos Oldal Alapítvány

2022.07.12. 16:13

Halmozottan sérült embereket táboroztatnak - fotók a táborból

Húsz halmozottan sérült embert táboroztat a héten a Partfürdőn a Napos Oldal Alapítvány. Kerekesszékes, értelmi sérült és Down-kóros is van köztük, többségüknek nincs is más lehetősége arra, hogy ilyen közösségben töltsék nyaruk egy részét.

Timár Kriszta

Húsz halmozottan sérült embert táboroztat a Napos Oldal Alapítvány a Partfürdőn. Fotó: Török János

A Partfürdőn most húsz olyan férfi és nő tud kikapcsolódni, akiket más ilyen jellegű programon nem vállalnak be a szervezők.

Egy epilepsziás vagy egy olyan ember, akinek értelmi képességei mellett például a látása, hallása is sérült, netán éppen autisztikus, Down-kóros, még a speciális táborokban sem tud nyaralni. Mi viszont 1996 óta több héten keresztül ilyen embereknek is élményeket biztosítunk – mondta el lapunknak Takács Kata, az alapítvány elnöke. Hozzátette, idén 4 vagy 5 táboruk lesz, a mostani a második.

Mindig hatalmas a túljelentkezés, ezért az a cél, hogy mindenki legalább egy táboron részt vehessen – mondta.

Ezen a héten főleg az Agyagos utcai intézményből táboroznak náluk, de vannak, akik családból érkeztek és olyanok is, akik az ország másik végéből. Az egyik apartmanház kétágyas szobáiban vannak elszállásolva, innen indulnak minden nap programokra.

Megyünk a mórahalmi fürdőbe, lesz kutyaterápia, illetve itt helyben, a Partfürdőn is lehet strandolni, ha jobb lesz az idő. Ezen felül vannak kézműves foglalkozások is, és minden este zenés bulit tartunk – sorolta Takács Kata. Az egyik táborozó pedig rögtön kiegészítette a felsorolást. Tegnap voltunk halászlevezni is. Nagyon finom volt – mesélte lelkesen.

Az 55 éves Németh Csilla egy idősotthonban él, így a mindennapokban nála jóval idősebbekkel van körülvéve. A kerekesszékes nő elmondta, ha nem lenne ez a tábor, egész nap ott ülne. Bár ha tehetem, inkább kimegyek akkor is onnan. Itt viszont jó a társaság, szóval igazi kikapcsolódás, hogy legalább erre a pár napra itt lehetek – tette hozzá.

A tábor önköltséges, a szervező alapítványnak azonban a részvételi díjat ki kellett egészítenie, hiszen a februárban kiszámolt költségekhez képest jelentősen megdrágult minden. Nem ez azonban a legnagyobb problémájuk, hanem az, hogy nagyon kevés az önkéntes segítő.

Jelenleg tízen vannak a 20 táborozó mellett, közülük azonban a többség megváltozott munkaképességű, vagyis jóval kevésbé bírják a terhelést. Szívesen fogadnánk tehát akár középiskolások jelentkezését, akik el tudják nálunk számolni az érettségihez kötelező óraszámot, vagy akár gyógypedagógus hallgatókét, akik gyakorlatra jöhetnének – mondta az alapítványi elnök.

Szántó Réka orvostanhallgatóként 3 napnyi önkéntességet vállalt a táborban. Soha nem voltam még ilyen táborban, de úgy éreztem, az a helyes, ha jó célra fordítom ezt a pár napomat, ami szabad volt mostanában. Lelkileg erősnek kell lenni a sérült emberek mellett, de azt gondolom, ez a tapasztalat az orvosi pályámon is segít majd. Egyébként nagyon kedves mindenki – mosolygott.

A tábor vasárnapig tart, a következő turnust pedig a Balatonnál töltik majd a résztvevők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában