Műszaki nagyjaink és a hazai fényképezés története

2022.07.26. 08:40

Ismét bővült a Hungaricana

Több mint 25 ezer oldalnyi anyaggal bővült a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának digitalizált dokumentum-gyűjteménye. Mostantól több olyan technikatörténeti munka is elérhető, ami már régóta nem kapható a kereskedelmi forgalomban.

Munkatársunktól

Illusztráció: Karnok Csaba

Folyamatosan nő az online elérhető régi szabadalmak és védjegyek száma a Hungaricana Közgyűjteményi Portálon. Immár több mint egy éve zajlik a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, az SZTNH dokumentumainak digitalizálása és közzététele. A hivatal Frecskay János Szakkönyvtárában őrzött kiadványok közül most újabb, közel 25 ezer oldalnyi érhető el bárkinek a hungaricana.hu oldalon – tájékoztatott az SZTHN. 

A digitalizálási projekt 2021-ben kezdődött és eddig csaknem 450 ezer oldalnyi dokumentumot archiváltak elektronikusan. Ennek segítségével egy olyan, egyedi gyűjteményt tettek elérhetővé, amely segítheti a jog- és technikatörténeti kutatásokat. Kutatóknak így egyszerűen elérhetők többek között a XX. század eleji Védjegylajstromok, a Központi Védjegyértesítők 1901 és 1949 közötti számai, valamint a hivatal első húsz évéből származó több, mint 65 ezer szabadalmi leírás. 

A nagysikerű projekt nem állt le, így most újabb, nagyjából 25 ezer oldalnyi anyaggal bővült a Hungaricanán elérhető hivatali dokumentumgyűjtemény. A digitalizált anyagok mostani gyarapodásának egyik alapja az Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemle és előd lapjainak 1988 és 2005 közötti lapszámai. 

A másik nagy szeletét a kereskedelmi forgalomban már nem kapható jog- és technikatörténeti szakkönyvek adják. 2021. június 1-jétől hatályosak azok a szerzői jogi szabályok, amelyek révén a könyvtárak, archívumok a gyűjteményükben lévő, de kereskedelmi forgalomban nem elérhető műveket digitalizálhatják és online elérhetővé tehetik. A hivatal Frecskay János Szakkönyvtárának állományából mostantól 50, ebbe a körbe eső kötete is elérhető. 

Hozzáférhető egyebek mellett a hivatal korábbi megjelenésű és az iparjogvédelmi ismereteket megalapozó Iparjogvédelmi kézikönyvei, a gazdag technikatörténeti forrásként használható Műszaki nagyjaink című könyvsorozat kötetei, de más érdekességek is. Így például a hazai fényképezés történetét feldolgozó a Magyar fotográfia története – a fémképtől a színes fényképig című kötet Szilágyi Gábor tollából vagy Borsy Károly műve A pécsi nyomdászat kezdetei címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában