Több mint 9 millió forintos veszteség

2022.07.11. 19:59

Mínusszal zárt tavaly a szegedi kukás cég

Nem ment rosszul a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek tavaly, mégis több mint 9 millió forint mínusszal zárta az évet. Kaptak állami segítséget, és a bérfejlesztés is belefért tavaly a társaságnál, amelyet egyébként a kormányhivatal megbírságolt.

Suki Zoltán

Sokba került a szeméttelep kigyulladása. Archív fotó: Király Zsolt

Jelentősen nőtt tavaly a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. árbevétele. A városi tulajdonú kukacég 2020-ban 3 milliárd 783 millió, tavaly pe­­dig már 4 milliárd 192 millió forint bevételre tett szert. Ez a társaság beszámolójából derül ki, amelyet a múlt héten fogadott el a szegedi közgyűlés. A mérleg szerint az árbevételek növekedése három jelentős té­­nyezőre vezethető vissza. Ezek közül az egyik, hogy az állami Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt.-től egy rendeletmódosítás miatt kaptak 137 millió forintot. 

A cégben tavaly a személyi jellegű és az egyéb ráfordítások értéke 4,3 százalékot emelkedett. Kiderült az is, hogy sok munkavállaló hagyta el a vállalatot, ezért tulajdonképpen béremelésre kényszerültek. 2021 júniusától a fizikai dolgozók kaptak átlagosan 8 százalékos béremelést, míg a szellemi állomány a negyedik negyedévtől két új bérelemre lett jogosult. A megjelenési és a lojalitási pótlék a hatékony, hiányzásmentes munkavégzést jutalmazza a besorolási bér 3 százalékával, míg a lojalitási pótlék az állományban töltött időt honorálja a minimálbér 0–15 százalék közötti összegével. Az új munkavállalók megtartását pedig a cafeteriaszabályzat módosításával próbálták elérni. 

Ha a cégnek nem kellett vol­­na adóznia, akkor 11 millió forintos nyereséggel zárta volna az évet, de az adózás utáni eredmény több mint 9 millió forintos veszteség lett. 

Az egyébként meglehetősen száraz iromány egy érdekes ré­­sze, hogy a Sándorfalvi úti szeméttelepen fellobbant tavaly márciusi és áprilisi tüzek miatt a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal 250 ezer forint összegű levegőtisztaság-védelmi bírság megfizetésére kö­telezte a társaságot. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában