Helyi közélet

2022.07.04. 18:48

Elmaradt a bemutató, így kimaradt a díszítésből a templom

Olvasóink hiányolták a rózsacsokrokat a templomról. Megtudtuk, miért nem kapott díszítést az épület.

Kiss Anna

Több olvasói megkeresést is kaptunk a napokban annak kapcsán, hogy miért maradt ki a június 25-i Szőregi Rózsaünnep díszítéséből az Alexandriai Szent Katalin római katolikus templom, amelyet a pandémia előtti években mindig pompázatos csokrok díszítettek az ünnep ideje alatt. Olvasóink szerint idén azonban egyetlen szál rózsát sem kapott a templom, pedig ott vasárnap szentmisét mutattak be a helyi rózsatermelőkért.

Ennek kapcsán megkerestük Avramov Andrást, Szőreg önkormányzati képviselőjét, a rendezvény egyik szervezőjét, aki lapunknak elmondta, a pandémia előtti években a Szőregi Rózsaünnepeken a katolikus templom több alkalommal adott otthont menyasszonyi ruha- és csokorbemutatóknak, ehhez a programelemhez kapcsolódva kapott díszítést a templom.

Megjegyezte, a menyasszonyi ruhabemutatóban együttműködő korábbi partnereik különböző technikai és erőforrásbeli okok miatt az idén nem tudtak volna az eddigiekhez hasonló színvonalú és méretű bemutatót megvalósítani. Így a katolikus templom, a vasárnapi mise kivételével, nem szerepelt az idei programhelyszínek között – tette hozzá.

Kérdésünkre beszámolt arról is, hogy a felvonulás díszítéséhez felhasznált, és a menetben kiosztott rózsák mennyiségét nehéz pontosan megadni, de az biztos, hogy százezres nagyságrendű rózsaszálat használtak fel, ezeket a szőregi és a Szőreg környéki rózsatermesztők biztosították. Megjegyezte, a két évnyi kényszerű szünet után 2022-ben több szőregi civil szervezet és intézmény összefogásával szervezték meg az ünnepet.

A rózsaünnep egyébként nemcsak Szőreg, hanem a Tisza-Maros-szög településeinek közös nagy rendezvénye is. A két folyó közötti öntéstalaj ugyanis kimondottan kedvező a rózsatermesztéshez, a Magyarországon évente előállított 4,5-5 millió rózsatő 90-92 százaléka ebből a térségből származik, a szőregi rózsatő pedig elismert hungarikum.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában