Szeged

2022.07.25. 12:30

Tizenegy buszmegállót terveztetne a város

Gyálarétre, Szőregre és Dorozsmára szeretne új buszmegállókat a városvezetés, ezért ki is írtak ezek tervezésére egy közbeszerzési pályázatot. Aki szeretne ilyet tervezni, augusztus 18-ig adhatja be a pályázatát.

Suki Zoltán

Rá fér egy modern megálló a környékre. Archív Fotó: Frank Yvette

Tizenegy darab buszmegálló tervezésére írt ki pályázatot a szegedi városháza, vagyis kivitelezésről egyelőre nincs szó. Lenne új megálló Gyálaréten, az Apály utcánál, a Deli Károly utcánál, a Koszorú utcánál, valamint a Gyálarét nevű megállónál is, ami egyben a végállomás. Ezen kívül még a szőregi ABC-nél lehet majd egyszer korszerű buszmegálló és a dorozsmai focipálya mellé is terveztetnének egy megállópárt.

A kiírásból kiderül, hogy buszmegállót nem is olyan könnyű tervezni, de legalábbis egy sor szabálynak kell megfelelni. A tervezőnek engedélyt kell kérnie a közútkezelőtől. Fontos, hogy az új építmények össze legyenek kötve a járdával, már csak az akadálymentesítés miatt is. Biztosítani kell a vízelvezetést, és szintbe kell hozni a megállót a járdával és a kerékpárúttal. 

Ki kell dolgozni, egy ideiglenes forgalomtechnika tervet is, aminek az a lényege, hogy ha megkezdődik a megállók építése, teljesen el kell-e terelni a forgalmat, vagy félpályán haladhatnak-e a kocsik. Kérik a pályázatban a kerékpártárolók építését is, ami nem csoda hiszen kívül eső helyekről van szó.

Ráadásul úgy kell megépíteni a megállókat, hogy ha van fa a környéken, az mindenképp megmaradjon. Emellett pedig zöldfelületi rekonstrukciós és kertészeti tervet is kell készíteni. Nagyon fontos része a pályázatnak a közvilágítás. Azt írják, ha a szabvány szerint a közvilágítást felül kell vizsgálni, akkor az meg is kell csinálni, a közvilágítási elemeket meg kell tervezni.

A pályázatokat augusztus 18-ig lehet beadni, ami azt is jelentheti, hogy idén már nem lesznek új buszmegállók a felsorolt közterületeken. Sőt, mivel egyelőre csak tervezésről van szó, megtippelni sem lehet, hogy mikor nem kell ázni-fázni, vagy éppen hőgutát kapni a buszra váróknak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában